Куюмджиев: Не трябва да има поскъпване на тока, но ДКЕВР ще пресмята

20530
Куюмджиев: Не трябва да има поскъпване на тока, но ДКЕВР ще пресмята
Снимка: БГНЕС

Заради решението да се свали таксата за пренос за износителите на ток да бъде свалена от 34 лева на 6 лева всеки ден се трупаха от над 300 хил. лева. Това заяви депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, син на конституционния съдия Румен Ненков. Той припомни, че вчера ГЕРБ дадоха компромисен вариант - таксата да бъде вдигната до 26-30 лева.

Депутатът от ГЕРБ посочи, че партията му беше внесла законопроект две трети от членовета на комисията да се избират от парламента, но той не беше приет. Сега всички членове на комисията се предлагат от Министерския съвет.

БСП: ЕРП-тата лъжат. ГЕРБ: Резерви няма, дълговете растат

Ако имаш да получаваш някакви задължения, не можеш да си ги прихващаш на база твои такива. Трябва да се спазва Закона за енергетиката &...

Същевременно червеният депутат Явор Куюмджиев коментира вчерашните предложения за оздравяване на енергетиката на ГЕРБ и каза, че управляващите не са дали 193 млн. лева за „Южен поток”, а евентуално могат да бъдат дадени при определено развитие на проекта. Още по-добре – значи могат да бъдат веднага активирани, контрира Ненков. Куюмджиев обаче отвърна, че идеите на ГЕРБ идват от фотоволтаичната асоциация и това показва, че партията на Бойко Борисов защитава чужди интереси, а не тези на българските граждани.

По време на управлението на ГЕРБ нещата бяха докарани дотам, че България, която винаги е изнасяла ток, беше докарана до транзитна държава, продължи Куюмджиев в сутрешния блок на БНТ. Тогава се изнасяха 200 мегавата на час, сега са 1600 мегавата на час, което носи на страната 90 хил. евро на секунда.

На въпрос как БСП ще гарантира, че след европейските избори няма да има взрив в цената на тока, Куюмджиев каза, че „не трябва да има увеличение на тока” и пак заговори как правели ГЕРБ, без да уточни как ще бъде постигнато чрез икономическа логика задържане на цената на тока. Дали ще се вдигне или не – решават сметките, а ДКЕВР като независим орган ги прави, посочи червеният депутат.

Важно е да се знае, че ако държавата вземе лиценза на ЕРП-тата, това не означава национализация – за да се вземат активите, държавата трябва да ги купи, подчерта Ненков. А Куюмджиев заяви, че по-лошо от държавния монопол е само частният. Червеният депутат завърши с думите: „Г-н Ненков, млъкнете и се срамувайте”.

НЕК внесе жалби срещу трите ЕРП-та

Националната електрическа компания (НЕК) е подала жалби срещу трите ЕРП-та – ЧЕЗ, EVN и Енерго-Про за прихващане и неплащане на д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика