Куюмджиев защити спорните промени в енергийния закон въпреки позицията на ЕС

15494
Куюмджиев защити спорните промени в енергийния закон въпреки позицията на ЕС
Снимка: БГНЕС

Подготвяните промени в Закона за енергетиката няма да бъдат ревизирани. Това стана ясно от изказване на зам.-председателя на енергийната комисия в парламента Явор Куюмджиев пред ТВ7.

Припомняме, че Европейската комисия изпрати специално запитване до България, в което настоява за обяснение защо някои от промените имат за цел да изключат българската част от "Южен поток" от обсега на европейското законодателство.

Куюмджиев се оправдава: Не съм глобен за превишена скорост, обжалвам

Вероятно превиших скоростта, но това трябва да бъде доказано. Не съм глобен, имам акт, а след него се изготвя наказателно постановление...

"България няма да гласува законопроект, който да позволи българската част от "Южен поток" да бъде изключена от обхвата на третия европейски енергиен пакет”, твърди Куюмджиев.

По думите му с измененията ще отпадне задължителното изискване до тръбата да имат достъп и трети страни.

Промените са насочени към синхронизиране на нашето законодателство с европейското и дефинирането в нашия закон на понятието морски газопровод. Тъй като досега България не е имала такъв, подобен термин липсва, но заради "Южен поток" се налага да се въведе, каза депутатът.

"Южен поток" е руско-европейски проект. Негови собственици са три големи европейски компании. Атаките срещу българския участък са напълно излишни и изцяло политически. Няма драма, не сме нарушили нищо, не предстоят санкции", коментира още Куюмджиев.

Куюмджиев: Не ни грози енергийна криза, имаме газ за 2-3 месеца

България има ясна позиция, че ще се съобрази изцяло с решението на ЕС. Това обаче не означава, че енергийната сигурност на България е...

В писмото на Гюнтер Йотингер има невярна информация за това, че промените в Закона за енергетиката са минали на първо четене в парламента. Няма такова нещо, те са още в Комисията по енергетика, каза още той.

От Еврокомисията уточниха, че изпратеното писмо не е част от правна процедура срещу България – тъй като въпросните проблемни текстове все още не са част от българското законодателство – и че на този етап комисията само задава въпроси.

Спорните изменения в закона предвиждат промяна на дефиницията за "междусистемен газопровод", така че "Южен поток" в българската му част да бъде разглеждан като интерконектор. Това може да го изключи от обхвата на 3-ия европейски енергиен пакет и би отменило задължението тръбата да бъде използвана не само от "Газпром", но и от други доставчици.

 

Куюмджиев: Не ни грози енергийна криза, имаме газ за 2-3 месеца

България има ясна позиция, че ще се съобрази изцяло с решението на ЕС. Това обаче не означава, че енергийната сигурност на България е...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика