Лазаров: Бюджетът за поддръжка на пътища не е достатъчен

3190
Лазаров: Бюджетът за поддръжка на пътища не е достатъчен
Снимка: БГНЕС

Бюджетът, който в момента АПИ събира като средства за поддържане, ремонт и рехабилитация на пътищата, не стига. Това каза председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров пред националната телевизия.

Той коментира, че все още не е установена откъде е паднала бетонна плоча на надлез на гара „Яна“, която рани пътник. По думите му експертиза се прави от няколко места. „Първо, има вещи лица, които са назначени от полицията. Отделно имаме Институт по пътищата, на когото ние също сме възложили”, поясни той. Според него този институт може да изследва бетона. „Не само бетона, те ще направят – ето, виждате тук реално това е над трасето – парчето, което е паднало е с много по-големи размери от това, което е, тъй като имаме снимки от 2006 година общо взето, които потвърждават тази ерозия. Това са удари от извън габаритни товари в носещата конструкция на съоръжението. Наистина това парче, което е ударило колата и се е озовало в краката на пътника, реално не се вписва в това, което е в момента като състоянието на съоръжението”, обясни той.

Шефът на АПИ: Тол таксите ще се използват за поддържането на пътищата

Тол таксите в България ще важат само за тежкотоварни автомобили и тяхната цел ще е да допринасят за средствата за поддържането на пътищ...

Инж. Лазаров подчерта, че парчето се е отчупило от бетонна плоча, която е на 41 години. Лазаров коментира, че е възможно да се направи план на подобни съоръжени да бъдат ремонтирани. „Ние така казваме: Това положение стига. Ако е паднало парчето и се докаже от съоръжението – още по-лошо. Но реално, това недофинансиране на системата с десетилетия, реално води до тези резултати – нашите пътища да стават опасни за потребителите. С всичките мостове, с всички дупки, които зейват по пътищата, защото бюджетът, който в момента АПИ събира като средства за поддържане, ремонт и рехабилитация на пътищата, реално не стига”, допълни председателят на УС на АПИ Лазар Лазаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика