Лъч светлина за БДЖ

26079
Лъч светлина за БДЖ
Снимка: БГНЕС

В БДЖ има проблеми в момента, които са наследени с годините. Въпреки това ще направим всичко, което е по силите ни, включително с парламентарна подкрепа, за да стабилизираме БДЖ. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски пред журналисти след заседанието на ресорната комисия.

Обяснено беше още, че в петък ще има среща между БДЖ, синдикатите и Министерство на транспорта. Това се прави, за да се види дали има възможност капиталовия ттрансфер на БДЖ да се прехвърли към субсидията на холдинга, информира агенция "Фокус".

Недоволството от спирането на влакове може да ескалира до национална стачка

В 14.30 утре (14 януари) ще се проведе извънредно заседание на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщенията в парламе...

По думите на Московски този документ се изготви, ще бъде възможна и нотификация от Брюксел. „Ще спрем с взетите мерки, които касаят 1 февруари. За тези влакове, които са спрени в момента, има технически изисквания, заради, които не мога да кажа дали ще се върнат в движение”, коментира той.

Част от спрените влакове са от серия 32, които са опасни за здравето.

Първа точка от решението беше да върнат тези 40 млн. лева от капиталовия трансфер на холдинга към субсидията на „Пътнически превози”. Това променя радикално нещата. Така изпълнителният директор на холдинга Владимир Владимиров коментира взетите днес решения.

Според него ако това се случи, държавното дружесто ще разговаря общините там, където има засегнати и ще бъдат върнати влакове, "които са действително необходими на общините и няма да спираме повече влакове, докато се приеме оздравителен план за БДЖ".

С подписки и викове "оставка" беше посрещнато спирането на влакове

В деня, в който БДЖ спря десетки влакове, граждани и железничари от цялата страна започнаха протести. Служителите на превозвача се опас...

Владимиров обясни, че за да бъдат възстановени влаковете, трябва да има уведомително писмо до НКЖИ и те да го приемат в срок от няколко дни. Запитан колко влака няма да бъдат възстановени, той поясни, че при някои има технически проблем и не може да даде конкретен отговор, но става дума за няколко влака.

Изпълнителният директор на БДЖ подчерта, че децентрализацията не зависи от БДЖ. „Според нас трябва да се върви в тази посока, защото в развитите държави част от парите идват от общините”, каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика