Математиката на Росен Христов за газа е като на Пипи Дългото чорапче

6022
Математиката на Росен Христов за газа е като на Пипи Дългото чорапче
Снимка: БГНЕС

Как така цените на газа на международните пазари падат, а у нас се увеличават (декември 2022 – януари 2023)? Отговорът на служебния енергиен министър Росен Христов буквално втрещи - борсовият идекс бил почти еднакъв, но отстъпката станала по-малка.

Думите бяха изречени в предаването "Лице в лице" на bTV (от 9:50 нататък). Ето го и изказването дума по дума: "Търговията с газ, особено с втечнен газ, има два компонента – борсов индекс (бел. ред. - в нашия случай вероятно Христов визира движението на цената на холандския борсов хъб TTF) и отстъпка. Ние на борсовия индекс не можем да влияем – влияем на отстъпката. Какво се случва през зимните месеци, когато търсенето е високо? Много често борсовият индекс се покачва и отстъпките намаляват тоест търговците, имайки повече клиенти, имайки възможност да продадат повече газ, те дават все по-неизгодни условия тоест тази отстъпка намалява. Тук сега трябва да кажа обаче, че въпреки това нашата отстъпка през зимните месеци, които са най-сложните, е двойно по-голяма от най-добрата отстъпка, която те (бел. ред. - кабинетът на Кирил Петков) са постигали летните месеци. А в конкурентни месеци, т.е. есенно-летния период, нашата отстъпка стигаше до 10 пъти повече от тяхната".

ОЩЕ: Цената на газа у нас по време на най-голямата криза се оказа по-ниска от пазарната

Последва въпрос на Цветанка Ризова: "Като е така, защо цената на газа се вдига (бел. ред. - януари 2023 година спрямо декември 2022 година), като е толкова добра отстъпката?" Отговорът: "Ами защото зимните месеци ...".

"То пък едни зимни месеци – това си е жива пролет, което преживяваме сега", отбеляза очевидното за цената на газа Ризова (за неразбралите – топло време, няма потребление на газ, няма търсене, но има предлагане, цената пада).

"Така или иначе консумацията се покачва като цяло – температурата е 10 градуса, не е 0, но все пак не е и 20. Тоест, има отопление, има и консумация, така че потреблението е повишено при всички положения. И, ако сравняваме борсовият индекс, който за декември и януари е почти еднакъв (бел. ред. - във втория абзац Христов говореше как много често през зимата борсовия индекс се покачва), то отстъпката, която може да се получи за януари, при всички положения е по-малка от тази за декември. Така че нормално е цената, която ние получаваме за януари да е по-висока, това е абсолютно в рамките на очакваното".

Каква тогава ще е отстъпката за февруари, който нерядко е по-студен от януари или какъв ще е борсовият индекс - Христов може да отговори, ако иска, защо ръководителят на "Булгаргаз" Деница Златева очаква намаление на цената през февруари.

Какво каза за цената на газа предишният енергиен министър Александър Николов: "Цена за всички европейци - 70 евро. За балами българи - 200 лв. (въпреки договора с Азербайджан). Какво ще се случи с Булгаргаз - просто ще загуби клиенти, защото дори в България на борсата цените са около... 140 лв.", НАУЧЕТЕ ТУК!

Прогноза: Германските газохранилища ще са на 70% пълни в края на зимата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика