Менда Стоянова съветва новия управител на БНБ

5611
Менда Стоянова съветва новия управител на БНБ
Снимка: БГНЕС

"Цялата енергия на управителя на БНБ трябва да се съсредоточи върху реорганизиране на работата на банковия надзор, за да е сигурно, че всички тези проверки там, дистанционни или на място, ще бъдат извършвани по правилата и няма да има затваряне на очи или поставяне на чадъри". Това каза пред радио "Фокус" Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в НС.

Според нея, изборът на нов гуверньор на БНБ сам по себе си не би могъл да възстанови стабилността и имиджа на институцията. "С работата, която ще свърши управителят през следващата година или две, ще успее да възстанови този имидж, това доверие, което беше изгубено в последната година. Увереност за това ми дава програмата на Димитър Радев", коментира още Стоянова.

Менда Стоянова не се интересувала колко взема гуверньора на БНБ

Всеки, който следи дебата в Народното събрание за нов гуверньор на БНБ, е видял, че договорки нямаше. Това заяви председателят на Бюдже...

По думите й, при изслушването си, гуверньорът е разказал подробно как смята да работи, като е развил своята концепция не само в стратегическо направление, но и в краткосрочен план за стъпките, които ще предприеме, включително с крайни срокове и дати. "Ако оценката на активите на банките и стрес-тестовете минат успешно, това ще бъде най-добрия сигнал за външни и вътрешни инвеститори, че банковата ни система е стабилна и БНБ работи добре", категорична е Менда Стоянова.

Тя каза още, че енергичните мерки, които ще се предприемат в банковия надзор, ще доведат също до стабилизиране на частта на БНБ, от която всъщност се е зародил пробива. Недоверието към БНБ не трябва да се разпростира върху цялата й дейност, смята председателят на Комисията по бюджет и финанси в НС. "Има сектори в БНБ, които са стабилни и се развиват много добре, като например валутния борд, чиито ръководител на това направление е единият от номинираните за подуправители Калин Христов. Същото важи и за управление "Банково", където подуправител е Димитър Костов", посочи тя. Според Стоянова, в никакъв случай не може да се прехвърлят негативи и недоверие към тези други дейности на БНБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика