Милен Велчев: Пенсиите да се оставят за следващия парламент

7405
Милен Велчев: Пенсиите да се оставят за следващия парламент
Снимка: БГНЕС

Бюджетните сметки са еманация на политиката на едно мнозинство, а такова в момента не съществува. Отговорност се носи от народните представители, но те не искат това. Има и лек - в текстовете да се разпише подробно за какво се изразходват тези пари. Това заяви бившият финансов министър Милен Велчев  по повод актуализацията на бюджета.

По думите му периодично влизаме в криза и след това бързо излизаме. "В увеличените приходи виждаме по-малко напрежение върху държавните финанси", подчерта още Велчев.

Актуализацията на бюджета: Разнобой между партиите за ръста на пенсиите

С политически аргументи и лични нападки започна дебата  по предложената от служебното правителство актуализация на бюджета. Макар ...

Що се отнася до увеличението на пенсиите, той коментира с думите, че правилният подход е това решение да се вземе от следващото мнозинство."Ако дадеш на всички на "калпак" еднакво сега, то постепенно деградира стимулът за осигуряване на реалните пари, както и стимулът за труд въобще. Ще стане така, че хората няма да имат интерес да работят и да се осигуряват, а ще легнат на гърба на държавата", смята още той. Добавките на пенсиите, без да слагам конкретни цифри на масата, трябва да са съобразени с размера на пенсиите и с инфлацията.

"На всички е ясно, че бюджетните сметки са еманация на политиката на едно мнозинство, което в момента не съществува. Мнозинството трябва да поеме отговорност за бюджета, а в момента имаме служебно правителство, което се надяваме скоро да бъде сменено след изборите. Финансовият министър призозвава народните представители в парламента да носят отговорност, но те не желаят да носят отговорност за това, което наричат празен чек".

Според него има един по-базисен въпрос. "Законът за публичните финанси позволява по-свободно боравене с публичните финанси. Но не позволява да бъдат надхвърлени разходите, които са гласувани. Затова правителството иска от парламента увеличаване на разходите. Но как трябва да се управлява бюджет в период на излизане от криза? Ние свикнахме да сме в перманентна криза. Ние влизаме в криза, но тази година бързо излизаме, прогнозите са, че БВП ще расте с бързи темпове заради резкия спад през миналата година. Това изисква необходимост от противодействие на бюджета на този бърз растеж. Ако ние продължаваме да генерираме голям дефицит, за да се борим с кризата, това означава ускорена инфлация, проблеми за влизане в еврозоната и бъдещ дълг", коментира Милен Велчев.

Според него за пенсиите - и двата обсъждани подхода са грешни - и увеличение за всички, и "даване на пари на калпак". "Политическата реалност е , че предстоят избори. Правилният подход е да се отложи вземането на такова важно решение за пенсиите и то да бъде взето от следващото мнозинство. Защото да дадеш на всички на калпак еднакво сега, създава проблем, че постепенно деградира стимулът за осигуряване на реални заплати, както и стимулът за труд. Ако се увеличават пенсиите по равно, хората няма да имат интерес да работят и да се осигуряват, а ще легнат на гърба на държавата", посочи Велчев.

След лют скандал между ИТН и ГЕРБ: Депутатите приеха актуализацията на бюджета на НЗОК на първо четене

Депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета на Националната здравно осигурителна каса, която предвижда допълнителни над...

По думите му, всичко това трябва да се обмисли внимателно, което изисква спокойствие и време, както и политическа отговорност на мнозинството.

"Да се направи сметка какъв е ефектът на инфлацията върху пенсиите. Защо да се дават по 50 или 100 лева - нека се изчисли осигурителния принос на всеки човек", каза още Велчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика