Милиардер предрече нова икономическа катастрофа и каза как да се подготвим за нея

15010
Милиардер предрече нова икономическа катастрофа и каза как да се подготвим за нея
Снимка: iStock

Рей Далио, основателят на най-големия инвестиционен фонд в света Bridgewater Associates, преди време предрече финансовата криза от 2008 г., както и миналогодишната криза, провокирана от пандемията. Сега 72-годишният американски милиардер вижда да се задава пореден труден период за икономиката и дава няколко полезни съвета как да се подготвим за него.

Дългогодишният главен инвестиционен директор на най-големия хедж фонд в света обяви в интервю пред CNBC, че война между САЩ и Китай е напълно възможна, при това главно заради „недоразумения“. Опитите на Съединените щати да американизират Китай и неговата култура са в състояние да доведат до конфликт, който ще засили допълнително търговската война, обявена от Доналд Тръмп през 2018 г. Тази търговска война принуди американския бизнес да намали възнагражденията на работниците и маржовете на печалбата си, както и да повиши цените за крайните потребители. Според проучване на Moody's само през  първата година от търговската война с Китай американците е трябвало да съкратят най-малко 300 000 работни места. Миналата година анализатори от нюйоркския клон на Фед пък изчислиха, че търговската война на американските компании с Китай струва 1,7 трилиона долара пазарна капитализация.

Марков: Либералната демокрация стана причина за световната икономическа криза, скрита зад Ковид

Истината е, че либералната демокрация стана причина за поредната световна икономическа криза, скрита зад Ковид! И не толкова същността...

Далио не отрича, че понякога прави грешки в прогнозите си, но неизбежността на бъдещите катастрофи според него се потвърждава от анализа на последните пет века от човешката история. С други думи, дори да се избегне войната между САЩ и Китай, то световната икономика неизбежно ще потъне в някаква друга катастрофа от планетарен мащаб.

Независимо какво ще е катастрофалното събитие, милиардерът твърди, че винаги трябва да се спазва следния прост принцип: „Ако се страхувате, тогава трябва да спрете да се страхувате; но ако не се страхувате, значи е време да започнете." Това повишава предпазливостта и ви кара внимателно да проучите всички рискове, казва той.

Един от тези рискове, според Далио, е местоположението, т.е. физическото място, на което човек живее и работи. Милиардерът прави класация на дузина страни в зависимост от 18 фактора. Сред тях са тежестта на държавния дълг, военната мощ и икономическото производство. Според Forbes, Далио планира да направи и уебсайт, където тези фактори ще се показват в реално време. С помощта на този рейтинг всеки сам ще може да реши дали си струва да живее и работи на дадено място, или е по-добре да смени средата независимо от трудностите, които съпътстват всяко преместване.

Рей Далио също така съветва финансовите рискове да се измерват по отношение на инфлацията, а не в текущите цени. Например, ако имате банкова сметка, средствата в нея вероятно ще се натрупват с различна скорост в сравнение с други инвестиции, тъй като тя е обект на инфлация.

Путин: Светът е в криза, сравнима с Голямата депресия

Руският президент Владимир Путин заяви на срещата на върха на Г-20, че тази година светът е изправен пред голяма икономическа криза, ко...

Друг съвет във времена на несигурност и хаос е да се отделят резерви и да се стремим към диверсифициран портфейл. Не дръжте всичките си пари на едно място, казва Далио. Парите в брой не са безопасна инвестиция, особено в момента, когато инфлацията в САЩ достигна 30-годишен връх. Нека финансовите средства бъдат разпределени в широк набор от инструменти - от индексирани с инфлацията облигации, които Далио предпочита пред конвенционалните, до злато и дори криптовалута.

Далио, който доскоро се изказваше резервирано по отношение на криптовалутата, още през май тази година в интервю за CoinDesk призна, че въпреки годините на критики, той лично също вече притежава малко количество биткойни.

Много от тези свои виждания и съвети, Рей Далио излага и в новата си книга, описваща задаващия се Нов световен ред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Станаха ясни международните лектори на ФАРА'24

КЕВР подхвана "Топлофикация София" заради нарушения на Закона за енергетиката

Над 500 български фирми кандидатстваха за разработване на иновации

Поскъпването на тока за бита няма да е с 30%, увери енергийният министър

"Булгаргаз" ще съди "Газпром" за стотици милиони заради едностранното спиране на доставките

Всеки трети служител би напуснал, ако не получи увеличение на заплатата скоро

Служебното правителство ускорява проектите за АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалния газов коридор

Предварително онлайн одобрение на ипотечен кредит е новата дигитална услуга на ОББ

България е втора по понижение на парниковите емисии в ЕС

ЕК с нова икономическа прогноза за България: Близо ли сме до еврозоната?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com