"Мини Марица-изток" ЕАД оспорва основанието за стачка

6617
"Мини Марица-изток" ЕАД оспорва основанието за стачка
Решението на арбитражната комисия при НИПА от 3 януари 2011 г. разреши провеждането на стачка на работниците и служителите

Ръководството на "Мини Марица-изток" ЕАД внесе в Националния институт за помирение и арбитраж искане, за определяне на арбитражен орган за разрешаване на възникналия колективен трудов спор между страните по КТД във въгледобивното дружество, съобщиха от дружеството.

В документа, който е подаден на основание чл.4, ал. 1 от ЗУКТС се предявяват искания за установяване наличие на изпълнение от страна на работодателя на т. 3 от Споразумение подписано на 12.07.201 г., установяване на липса на договорка между работодател и синдикати, както и установяване на нарушения на Закона за уреждане на колективните трудови спорове с оглед обявяването на ефективни стачни действия от страна на синдикатите във въгледобивното дружество.

Стачката започва

До края на деня синдикатите в „Мини Марица-изток” ще внесат в кабинета на изпълнителния директор уведомително писмо за запо...

Решението на арбитражната комисия при НИПА от 3 януари 2011 г. разреши провеждането на стачка на работниците и служителите на "Мини Марица-изток" ЕАД при определени условия, които да гарантират изпълнението на плана за защита при бедствия и аварии на територията на въгледобивното дружество, както и възстановяване на дейността ако вследствие неподаването на гориво възникне непосредствена опасност от нанасяне на непоправими вреди върху имуществото на топлоелектрическите централи - клиенти на "Мини Марица-изток" и/или при недостиг на електрическа енергия за населението.

"Желанието на ръководството е да осигури достойно заплащане на труда на миньорите, без това да създава предпоставки за манипулации и натиск от страна на синдикалните лидери. Ръководството е отворено за нови преговори с представителите на синдикалните организации и стачните комитети, като се надяваме разума да надделее и да посрещнем задаващите се през годината тежки предизвикателства за изпълнение на заявките на консуматорите, като в същото време осигурим стабилността на енергийната система в страната."- заяви инж. Евгени Стойков - изпълнителен директор на "Мини Марица-изток" ЕАД.

Ръководството на най-голямото дружество за открит въгледобив в страната, още веднъж изразява категоричното си несъгласие със спекулациите за оттегляне на подписи от сключеното на 12.07.2011 година споразумение, разпространявани от синдикални лидери в дружеството. Като отново подчертава, че всички договорености разписани в Колективния трудов договор през 2010 г. и ангажиментите, поети в цитираното споразумение, се изпълняват своевременно. В година на криза за икономиката бяха увеличени трудовите възнаграждения на персонала в размер на 15% , като средната работна заплата в дружеството достигна 1550 лв. На всички работници и служители в края на 2011 г. бяха изплатени разписаните в КТД парични средства за посрещане на отоплителния сезон в размер на 760 лв. и коледни премии от над 1300 лв.

Синдикатите в "Мини Марица-Изток" са в готовност за стачка с искания за по-големи възнаграждения на миньорите. Под въпрос е снабдяването на четири топлоелектрически централи.

Ще останем ли на тъмно?

Развитие по казуса „Мини Марица изток" се очаква днес, след като във вторник не беше решено окончателно дали ще има стачка на раб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика