Министър Пулев: Има интерес от поне трима международни инвеститори с производства за над 1.5 млрд. евро

3284
Министър Пулев: Има интерес от поне трима международни инвеститори с производства за над 1.5 млрд. евро
Снимка: Министерство на иновациите

Има интерес от поне трима стратегически международни инвеститори с производства от над 1.5 млрд. евро, които да инвестират в първата специализирана икономическа зона „Доброславци“ у нас и съм оптимист, че сме на път да постигнем голяма инвестиция. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в съвместно интервю пред bTV с изпълнитeлния диpeĸтop нa „Ayтoмoтив Kлъcтep България“ apx. Любoмиp Cтaниcлaвoв.

„Чухме исканията на бизнеса и действаме на базата на пазарната икономика. Ще се обособи ново дъщерно дружество на „Национална компания индустриални зони“, което да управлява зоната – добра практика по отношение на останалите индустриални зони у нас“, посочи Пулев. Той подчерта, че водещи при обособяването на икономическата зона са били размерът, локацията и секторът на специализация – търсени от самите инвеститори. Икономическата зона се намира на 15 км от центъра на София и се разполага на площ от 290 хектара, стана ясно по време на интервюто. По думите на министъра, новата икономическа зона ще създаде хиляди работни места, а в България има работна ръка, специализирана в тази индустрия.

Пулев: Международни инвеститори имат сериозен интерес към новата икономическа зона "Доброславци"

Вече има сериозен международен инвеститорски интерес към обявената вчера от правителството нова икономическа зона "Доброславци", която ...

„Много хора ме питат защо чак сега се обособява подобна зона, защо досега не е привлечен голям стратегически инвеститор, защо нямаме производство в размер на 1 или 2 млрд. евро. Отговорът е ясен – липсата на качествени терени, качествена инфраструктура, липсата на индустриални зони, които да са стопанин на такова производство“, категоричен бе Пулев.

„Автoмoбилнaтa индycтpия зa минaлaтa гoдинa e гeнepиpaла 8 млpд. eвpo oбopoт, което е 11 % от БВП. Toвa e нaй-бъpзo paзвивaщaтa ce индycтpия в Бългapия. Пpeди 10 г. заетите в нея ca били пo-мaлĸo oт 9 000, вeчe ca 75 000 души. У нас има вече 350 компании в автомобилния сектор, а бяха 30“, заяви архитект Станиславов и подчерта, че обособяването на специализираната икономическа зона е стъпка в правилната посока и много голям успех. Той добави, че от 5 години правителствата говорят за такава зона, но едва сега, при служебното правителство, е взето решението и е направена първата крачка.

Министър Пулев подчерта, че още преди да поеме поста на министър на иновациите и растежа е поел ангажимент първо за демократизиране на управлението на европейските средства и второ – за насърчаване на инвестициите в страната, което продължава да е във фокуса на усилията му като служебен министър на иновациите и растежа. Той изтъкна екипната работа на служебното правителство, президента, структурите към различните министерства, с които заедно е постигнат успехът икономическа зона Доброславци да стане факт. Пулев посочи, че в рамките на девет месеца, откакто е министър на иновациите, всяка седмица е провеждал разговори с инвеститори и е участвал в делегации на високо ниво в Турция, Обединените арабски емирства, Катар и Саудитска Арабия за привличането им.

„От 12 до 24 месеца ще са нужни за инвестицията и ще се започне с 6 млн. лв. за обособяване на терените“, каза още Пулев. В последващ акт на Министерския съвет ще бъдат разпределени отговорностите на отделните ведомства към обособяването на зоната, посочи още той и подчерта, че новата зона ще е уникална за България и като големина, и като секторна специализация.

Служебният кабинет представи нова икономическа зона в София (ВИДЕО)

Нова икономическа зона ще има в София. Това обяви министърът на иновациите Александър Пулев по време на брифинг в Министерски съвет по ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика