Многомилионна инвестиция в иновативен завод обяви българската компания TESY навръх 30-годишния си юбилей

6587
Многомилионна инвестиция в иновативен завод обяви българската компания TESY навръх 30-годишния си юбилей
Снимка: TESY

Многомилионна инвестиция в иновативен завод обяви българският производител на решения за отопление и топла вода TESY по време на събитие, посветено на 30-тата годишнина от основаването на компанията, проведено днес в София.

Българската компания, която се нарежда в челната тройка на най-големите производители в Европа в тази индустрия, ще инвестира 50 млн. лева в изграждането на нов завод в град Шумен, който ще произвежда енергийни уреди, включително термодинамични бойлери, характеризиращи се с висока степен на енергийна ефективност.

Предвиденият годишен капацитет на мощността е 200 000 единици, от които 100 000 термодинамични бойлера. Изграждането на завода стартира през тази година, като се очаква да влезе в експлоатация в края на 2024 година. Това, което ще отличава новата мощност, са технологиите, които ще бъдат вложени в производството, като иновативният завод ще изпъква с едно от най-високоавтоматизираните производства в бранша, стана ясно от думите на основателя и управител на TESY Жечко Кюркчиев.

Инвестицията на TESY се случва в контекста на прехода към възобновяеми енергийни източници, предприет в Европейския съюз през последните години, който е дал сериозен тласък на продуктите, базирани на термопомпи, обясни Кюркчиев.

Основателят и управител на TESY Жечко Кюркчиев обяви инвестицията на компанията в нов завод в град Шумен;

„Доста компании се обърнаха към такива продукти, включително и ние, защото стана ясно, че това ще бъде бъдещето. Миналата година, войната в Украйна катализира този процес многократно и в момента мисля, че ние правим една много навременна стъпка, инвестирайки в завод, който ще произвежда 100 000 термодинамични бойлера, което със сигурност ще ни направи един от лидерите на европейския пазар.”, каза Кюркчиев по време на събитието.

„Това е една инвестиция, която вече сме започнали през тази година и в рамките на следващата година ще инвестираме 50 млн. лева в този завод, което включва както строителството, така и оборудването. Това ще бъде едно от най-високоавтоматизираните производства в нашия бранш.”, добави той. 

Пред Actualno.com Кюркчиев уточни, че бъдещият завод ще разкрие приблизително 30 нови висококвалифицирани работни места, добавяйки, че мощността ще разполага с най-големия капацитет за производство на термодинамични бойлери в Европа.

Бордът на директорите на TESY по време на събитието по случай 30 години от основаването на компанията. От ляво надясно: Емануил Тотев, Цветомир Цанков, Жечко Кюркчиев, Таня Пейчинова, Христо Славов и Александър Теодосиев;

Термодинамичните бойлери се отличават с висок коефициент на полезно действие, което казано с други думи, означава, че затоплянето на водата се случва с между 3 и 4 пъти по-малко потребяване на енергия, обясни за Actualno.com Христо Славов, директор иновации, продуктово развитие и качество в TESY.

Така ще изглежда новият завод на TESY в Шумен;

Новият завод на компанията, чийто годишен оборот през миналата година надхвърля 210 млн. лева, ще се простира на 11 500 кв. м. разгъната застроена площ, като ще има производствена част, разделена в две основни халета с високо автоматизирани и технологични заваръчна, емайлираща и асемблираща линии за водосъдаржатели за термодинамични и електрически бойлери, както и линии за краен монтаж на термопомпени агрегати и термодинамични бойлери, посочват от компанията.

Графика на бъдещия завод на TESY в Шумен отвътре;

Графика на бъдещия завод на TESY в Шумен отвътре;

Предвидена е високостелажна складова система и около 4 хил. палетоместа с 6 товарни рампи. Административно-битовата зона ще бъде разпределена на три нива, включваща робо академия, офисна част с 50 работни места и релакс зона за 200 човека.

Иновации, патенти в Европа и Китай

Tesy успешно е патентовала в Европа и Китай първа по рода си технология, която представлява конвектор, който може да пречиства въздуха, стана ясно по време на събитието.

„Технологията представлява полезните UVA слънчеви лъчи в комбинация с инфрачервените лъчи, излъчвани от нагревателя на конвектора, които всъщност пречистват до над 98% процента от вирусите и бактериите във въздуха на отопляваното помещение.”, каза Христо Славов.

Тази технология се нарежда до други значими иновации на българската компания, като първият в Европа конвектор с управление през интернет.

„Още от 2015 година първият конвектор с управление през интернет в Европа, ако не и в света, бе създаден от TESY. Подчертавам с управление чрез интернет, а само в локалната Wi-fi мрежа, което позволява на хората, пътуващи по света да управляват уредите си в София още преди да се качат в самолета в Лондон например. И разбира се това решение спестява освен време и средства на своите собственици, тъй като с такъв уред можете да спестите над 35% от сметките за електроенергия в сравнение със стандартен уред с механичен термостат.”, каза Славов.

Друга интересна иновация на компанията е приложение на база обогатена реалност (аugmented reality), което позволява на потребителите да сканират със смартфона си помещение, в което желаят да инсталират уред на TESY, след което дигитално да наложат избраният уред в реални размери, за да преценят дали въпросната техника е подходяща за самото помещение.

По време на събитието бяха направени продуктови премиери на няколко уреда, включително термодинамичен бойлер за стенен монтаж TESY АquaThermica Compact, термопомпа за отопление, охлаждане и битова гореща вода TESY MultiThermica и електрически конвектор TESY FinEco Glass Cloud с технология AirSafe (позволяваща пречистване на въздуха).

„Факт е че за тези 30 години TESY създаде едно впечатляващо продуктово портфолио, с каквото могат да се похвалят много малко на брой европейски компании.”, добави Славов.

30 години TESY

Понастоящем TESY оперира 4 завода в град Шумен и град Смядово, като компанията разполага с годишен производствен капацитет в размер на 1 500 000 уреда, включително електрически бойлери, уреди за отопление и грижа за въздуха, бойлери с индиректно подгряване и термодинамични бойлери, което е прави третият най-голям производител в Европа в тази ниша. От компанията посочват, че на всеки 23 секунди, в тези заводи се произвежда по един нов уред.

TESY, която е основана през 1993 година, като част от „Фикосота Холдинг” АД, стартира международната си експанзия през 1997 година, като в наши дни компанията продава успешно в над 60 държави на 4 континента. Последният търговски обект, който е включил гамата на TESY в асортимента си, се намира в град Доха, Катар.

TESY има дъщерни дружества в Румъния, Испания, Русия и Гърция. Днес екипът се състои от 1050 души от 15 националности, като част от служителите работят в дружеството от създаването му. От основаването си до днес инженерите на фирмата са създали над 69 промишлени дизайна, патента и полезни модели, посочват от компанията.

Развитието на българската компания е изключително бурно през последните години. Само за миналата година оборотът на TESY надхвърля 210 млн. лева, като целта за тази година е нивото да нарасне до 300 млн. лева.

Тази амбиция не изглежда безпочвена, тъй като TESY бележи сериозен ръст в оборота от приблизително 56% за последните 3 години. За сравнение, през предпандемичната 2019 година TESY отчита оборот от 68.8 млн. евро (около 134 млн. лева), според официалния сайт на компанията, през 2020 година оборотът нараства до 74.5 млн. евро, след което скача до 86.5 млн. евро през 2021 година, за да стигне до горепосочените над 210 млн. лева за миналата 2022 година.

Според Емануил Тотев, търговски директор на TESY, двете основни предимства на компанията са бързина и гъвкавост - характеристики, които позволяват динамично развитие.

„Няма нито един пазар, който да е еднакъв. Всеки един пазар е различен. Стремим се да адаптираме не само към нашите продукти, но и подхода си към всеки един пазар. Ние сме динамична компания. Тази година се целим да направим близо 50% ръст. Към момента вървим с 30%, но тепърва предстои второто полугодие, където влиза отоплителната техника и вярвам, че ще успеем да наваксаме, но ние сме с дългосрочна визия.”, каза Тотев по време на събитието.

Бордът на директорите на TESY по време на събитието по случай 30-тия юбилей на компанията;

„TESY не спира да търси нови възможности за разширяване на бизнеса и извън страната. Търговският екип на компанията се разраства с нови хора от Европа, Африка и Азия, което допринася за навлизане на нови пазари и добавяне на нови клиенти.”, добави основателят и управител на TESY Жечко Кюркчиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Солена глоба за АЕЦ "Козлодуй" за неразрешена търговия с вътрешна информация

Politico: България не може да се присъедини към еврозоната през януари 2025 година

Колко са нужни за издръжката на 3-членно семейство?

Отлагането на либерализацията едва ли ще се отрази на цените на тока

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика