Може да сключим споразумения за ползване на акцизни складове в чужбина

4888
Може да сключим споразумения за ползване на акцизни складове в чужбина
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев се ангажира да предложи сключването на междуправителствени споразумения за ползване на акцизни складове в съседни на България държави. Това стана ясно от думите на вицепремиера по време на парламентарния контрол, съобщава "Дневник". Той отговаряше на въпроса на народните представители от Реформаторският блок (РБ) Петър Славов и Мартин Димитров относно икономически фактори, отговорни за недостатъчната конкуренция и оставащите високи цени на горивата при ниски котировки на барел петрол и отслабващ долар.

Мартин Димитров конкретно предложи за начало България да сключи междуправителствени споразумения с Гърция и Румъния, които да позволят на вносителите на горива да ползват техни акцизни складове. В отговара си Томислав Дончев поиска от депутата конкретен текст. Припомняме, Димитров вече посочи пред Нова телевизия, че вносът на горива трябва да бъде разблокиран, за да има по-голяма конкуренция и по-ниски цени.

КЗК отвърна на удара: Защо държавата не прави нищо за скъпите акцизни складове?

Още преди четири години КЗК в секторния си анализ за пазара на горива направи извода, че пречките пред вноса стопират конкуренцията и с...

Препоръката за акцизните складове е включена в секторния анализ на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от 2011 г. Към онзи момент 80% собствеността на акцизните складове е на "Лукойл". "Можем да подпишем споразумение със съседни държави да ползваме техни акцизни складове, но не го правим. Така държавата не прави нищо относно складовете, след като у нас е непосилно и много скъпо да наемеш склад, за да държиш продуктите си там", обясни вчера пред "Нова телевизия" говорителят на КЗК Марио Гавраилов.

В ситуация, в която горивата на пазара са скъпи, държавата не трябва да отхвърля никакви идеи за решаване на въпроса включително и екзотични, обяви още по време на парламентарния контрол вицепремиерът.

Мерките от страна на държавата на пазара на горива трябва да са перманентни и на всички фронтове, обяви Томислав Дончев като подчерта, че в никоя европейска страна държавата не се меси на пазара, а гарантира наличието на конкуренция. Той отново лансира тезата на управляващите, че тази мярка минава през по-силна и работеща Комисия за защита на конкуренцията.

Време е да мислим за система за ранно оповестяване, и НАП, и митниците имат достатъчно информация, призова още вицепремиерът и допълни, че в момента Министерството на финансите изготвя подробен анализ за този пазар, тъй като разходите за горива били сериозно перо и в държавния бюджет както и в този на общините.

България е решила да не товари потребителя като е определила относително ниска ставка на акциза и ДДС, но това не личи при крайните цени на горивата, посочи още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика