Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

22 април 2024, 18:17 часа • 3573 прочитания

Най-мащабните демократични избори в света вече са в ход в Индия. По време на вота, който ще приключи след над месец, право на глас имат общо 960 млн. души в страната с население от 1,4 млрд. души. Нарендра Моди се очаква да спечели трети последователен 5-годишен мандат като премиер.

Под негово ръководство Индия се очаква да стане икономическа сила на XXI век, предлагайки реална алтернатива на Китай за инвеститорите и потребителските марки, гонещи растеж, какт и производителите, които искат да намалят риска в своите вериги на доставки.

И докато отношенията между Пекин и Запада се оптягат все повече, Индия се наслаждава на добри отношения с повечето големи икономики и убеждава агресивно големи компании да отварят заводи в страната.

ОЩЕ: Индия: Как се организират избори за 970 милиона избиратели? Ето за какво чудо става на въпрос

Оправдано ли е въодушевлението около Индия на Моди, която до голяма степен остава бедна страна?

Качеството на икономическите данни в Индия може да бъде ненадеждно, което затруднява оценката на реалността в най-многолюдната държава в света.

Използвайки данни от официални или авторитетни източници, от CNN са анализирали представянето на Индия, след като Моди взема властта през 2014 г., предлагайки поглед към предизвикателства, с които ще се сблъска следващият лидер при управлението на най-бързо растяща голяма икономика в света.

Все още много бедна

Снимка: iStock

Индийската икономика се оценява на 3,7 трлн. долара през 2023 г., което я прави петата най-голяма в света, след като се изкачва с четири места в класацията по време на управление на Моди.

Икономиката на този южноазиатски гигант се очаква да расте най-малко с по 6% в следващите няколко години, но анализатори твърдят, че страната би трябвало да се цели в 8% или повече, ако иска да се превърне в икономическа суперсила.

Продължителният икономически растеж ще изкачи Индия още по-високо в класацията на най-големите икономики, като някои наблюдатели прогнозират, че до 2027 г. страната ще стане №3, изоставяйки само след САЩ и Китай.

ОЩЕ: Страната, която готви най-големите избори в света

Въпреки това, Индия може да направи много повече, за да повиши своя БВП на човек, мярка за стандарта на живот, според която тя се класира на ниското 147 място през 2022 г., според Световната банка.

Въпреки това, Индия може да направи много повече, за да увеличи своя БВП на глава от населението - индикатор за стандарта на живот, според който тя заема 147-о място през 2022 г., според Световната банка.

Изграждането на съвременна Индия

Снимка: iStock

Подобно на това, което Китай направи преди повече от три десетилетия, Индия започва огромна инфраструктурна трансформация, като харчи милиарди за изграждането на пътища, пристанища, летища и железници.

Междувременно частни инвеститори строят най-голямата централа за зелена енергия в света. Само в тазгодишния федерален бюджет са заложени 134 млрд. долара капиталови разходи за повишаване на икономическия растеж.

Резултатите могат да бъдат видени на място на фона на яростното строителство, което кипи в цялата страна. В периода 2014-2023 г. Индия е добавила близо 55 000 км към националната магистрална мрежа, което е повишение на цялостната ѝ дължина с 60%. Развитието на инфраструктурата носи много ползи за икономиката, в това число създаване на работни места и подобряване на лекотата на правене на бизнес .

През последните години страната изгради редица технологични платформи, известни като цифрова обществена инфраструктура, които трансформираха животи и бизнеси.

Снимка: iStock

Програмата Aadhaar, стартирала през 2009 г., предостави на милиони индийци доказателство за самоличност за първи път. Най-голямата биометрична база данни в света също помогна на правителството да спести милиони, като намали корупцията при социалните инициативи.

Друга платформа – Unified Payments Interface, позволява на потребителите да осъществят плащания, като сканират QR код. Тя се използва от индийци от най-различни сфери на живота – от собственици на кафенета до просяци, позволявайки движението на милиони долари в официалната икономика.

Позовавайки се на доклад на Световната банка, Моди заяви през септември 2023 г., че благодарение на цифровата си обществена инфраструктура, „Индия е постигнала целите за финансово приобщаване само за 6 години, което иначе би отнело най-малко 47 дълги години“.

Борсова суперсила

Снимка: iStock

Въодушевлението около потенциала за растеж на Индия беше отразено и на капиталовия ѝ пазар, който постига рекордни нива. Стойността на компаниите, листвани на борсите в Индия, надхвърли 4 трлн. долара в края на 2023 г.

Индия има две фондови борси – Националната фондова борса (NSE) и BSE, която е най-старата в Азия и преди носеше името Бомбайската фондова борса.

Благодарение на поскъпването на акциите, NSE изпревари Фондовата борса в Шънджън и Хонконгската фондова борса и вече е шестата най-голяма в света, по пазарна капитализация, сочат данни от Световната федерация на фондовитее борсите през януари.

ОЩЕ: Индия сключи сделка за милиарди за свободна търговия с 4 европейски страни

Местните инвеститори, както на дребно, така и институционални, издигнаха фондовия пазар на Индия до безпрецедентни върхове.

По данни на Macquarie Capital, инвеститорите на дребно притежават 9% от капиталовия пазар на Индия, докато делът на чуждите инвеститори е малко под 20%. Анализаторите обаче очакват чуждите инвестиции да се увеличат през втората половина на 2024 г., след като минат изборите.

Работещи заводи

Снимка: iStock

Правителството на Моди опитва агресивно да се възползва от огромното преосмисляне сред компаниите по отношение на веригите за доставки. Международните компании искат да отдалечат дейността си от Китай, където се сблъскаха с пречки по време на пандемията, а сега са заплашени от нарастващото напрежение между Пекин и Вашингтон.

Третата най-голяма икономика в Азия стартира програма за стимулиране, свързана с производство на стойност 26 млрд. долара, която цели да привлече компании в 14 сектора – от електроника и автомобили до фармацевтика и медицински изделия.

В резултат на това някои от най-големите компании в света, в това число доставчикът на Apple – Foxconn, разширяват значително дейността си в Индия.

ОЩЕ: Тази страна иска да е сред най-големите производители на чипове в следващите 5 години

Анализаторите определиха промяната на стратегията като голяма победа за Моди, тъй като нарастващите производствени отношения с щатски гиганти, като Apple, ще привлекат и други глобални играчи.

По данни на компанията за пазарни проучвания Canalys 23% от смартфоните iPhone ще се произвежат в Индия до края на 2025 г. спрямо 6% през 2022 г.

Къде са работните места?

Снимка: iStock

Въпреки това индийската икономика, подобно на нейната демокрация, далеч не е идеална. Ако бъде преизбран, Моди трябва да се бори с огромното предизвикателство за създаването на милиони работни места за население, което в голяма степен остава бедно.

Населението на Индия е едно от най-младите в света със своята средна възраст от 29 години, но страната още не може да извлече потенциалните икономически ползи от голямото си младо население.

Образованите индийци на възраст между 15 и 29 години е по-вероятно да са безработни, спрямо тези без никакво образование, според доклад от миналия месец на Международната организация на труда, което отразява „разминаване между техните стремежи и наличните работни места“.

Младежката безработица в Индия вече е по-висока от глобалните нива, се казва още в доклада. Процентът на младите безработни индийци с висше образование е над 29%, което е близо 9 пъти повече, спрямо безработицата сред онези, които не могат да четат или пишат.

„Индийската икономика не успя да създаде достатъчно доходоносни работни места в секторите извън селското стопанство за образованите младежи, които се вливат в работната сила, което е отразено във високото и нарастващо ниво на безработица“, се посочва още в докада.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес