Молим за пари от ЕС за ядреното гориво, защото сами не си дадохме

1653
Молим за пари от ЕС за ядреното гориво, защото сами не си дадохме
Снимка: Българска академия на науките

Положително бе посрещнато и искането на българската страна да се обмисли евентуална финансова подкрепа за дейностите по лицензиране на алтернативно ядрено гориво, извършвани от националния ядрен регулатор. Това пише в прессъобщение на министерството на енергетиката, отразяващо среща на зам.-енергийния министър Еленко Божков (член на КЕВР по времето на кабинета "Орешарски") със заместник-генералния директор на Генерална дирекция „Енергетика“ на ЕК Масимо Гариба.

Съобщението явно показва, че България се стреми да получи европейски пари за целта. Причината обаче е интересна - и изглежда тя се крие в това, че страната ни не е предвидила необходимите пари в собствения си бюджет за настоящата година.

Предисторията

На 2 февруари, 2022 година, по време на изслушване в парламентарната комисия по енергетика председателят на Агенцията по ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски коментира, че през 2022 г. няма да да бъдат проведени процесите за диверсификацията на горивото в АЕЦ "Козлодуй". "Анализът, който направихме сега, готвейки проектобюджета, показа, че всъщност ние можем още да съкратим тези разходи, тъй като някои от дейностите, които се очертаваха за тази година, няма да бъдат изпълнени. Имам предвид например процеса по диверсификация на горивото на АЕЦ "Козлодуй". Не очакваме тази година да се появят анализите, които трябва да разглеждаме и за които трябва да дадем разрешение, така че това е един резерв. Тоест едно намаляване на разходите за текуща издръжка бих поискал, знам, че може би не е възможно, но бих поискал да не е 5%, а малко повече", е точният цитат от думите на Бачийски при обсъждането на бюджета на подопечната му агенция. Тоест, той самият счита, че парите за процеса по диверсификация на ядреното гориво са "резерв" т.е. може да се отреже.

Уникалното е, че в края на предсрочно проваленото управление на водената от "Продължаваме промяната" коалиция премиерът Кирил Петков попита защо още няма и неруско ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". Но и в началото на ноември, в сегашния парламент избухна караница по въпроса, само че тя пак не адресира именно този момент - че сами не си предвидихме пари за важна част от процедурата: АЯР не е готова за диверсификация на ядрено гориво, Делян Добрев: Не приемаме бял флаг

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Системата бонус-малус няма да работи: Мнението на експерти

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...