Мораториумът прави проблема с цената на тока по-голям - обяснение от ЧЕЗ

4554
Мораториумът прави проблема с цената на тока по-голям - обяснение от ЧЕЗ
Снимка: БГНЕС

Защо мораториумът върху цената на тока всъщност съсипва системата? Широко обяснение направи председателят на Надзорния съвет на ЧЕЗ Асен Христов. Изводът му е, че с мораториума всъщност се удвояват загубите на електроразпределителните дружества (ЕРП) и на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), а проблемът за това ключово звено на системата е в липсата на достатъчно ликвидност – т.е. необходимо количество пари към даден момент, за да работят ЕРП-тата нормално. Или с пример – ако ви бъде обещано да имате двойна заплата след 3 месеца, но през това време получавате 10% от досегашната си, ще издържите ли?

Обяснението на Христов пред bTV: Какво представлява електроенергийната система в България? Производители, потребители, а по средата на системата са доставчиците. По веригата губим 7,5% от купения ток, в момента го купуваме за 500-600 лв. на мегаватчас, а ни го плащат 130 лв. Такъв е законът. Веднъж годишно КЕВР, обикновено на 1 юли, вдига леко цените и ние компенсираме загубите от миналата година.

Противоконституционен ли е мораториумът върху цените на тока - отговорът на БСП (ВИДЕО)

Мораториум от 16.12.21 до 31.03.22 върху цените на тока, парното и водата прие със свое решение Народното събрание. Решението влиза в с...

Какво става при много голям скок на цената – веднъж на 6 месеца КЕВР може да променя. Но към Нова година загубите на ЕРП-тата и ЕСО ще са 250 млн. лв, 70 млн. лв. ще е само за ЧЕЗ. Чакахме, защото КЕВР се готвеше от 1 януари да направи цени, които поне да спрат загубите, каза Христов.

Ако питате мен, увеличението на цената трябва да е 25%, но регулаторът казва съвсем правилно, че с 11% поскъпване ще се справим, обясни Христов. Сега идва мораториумът и казва, че ще трупаме още загуби, каза той. 250 млн. лева са покрити от всичките ни резерви, включително ЕСО. Откъде да дойдат пари за покриване на нови загуби, попита Христов. И обясни, че сега ЕРП-тата ще почнат да бавят плащания – например при авария, ще се бави плащане за поправка.

Друг проблем по думите на Христов – заради липсата на ликвидност, почват да се търсят плащания по-рано и съответно това товари крайният потребител т.е. бизнесът, да плаща по-бързо, което го изцежда.

Същевременно Христов отрече, че може да спре подаването на ток. Ако искаме да няма по-скъп ток, трябва в рамките на 7 дни да ни обяснят как ще се компенсират 250 млн. лв. загуби, каза Христов. Той е убеден, че с мораториума загубите за ЕРП-тата и ЕСО ще са 500 млн. лв.

Карадайъ не пожела да посочи лицата, които лобират в енергетиката (ВИДЕО)

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отказа да отговори на въпрос на Actualno.com относно това кои са лицата, които имат лобистки ...

Може след мораториума да трябва увеличение на цената на тока с 30% - ако оцелеем, каза Христов. Големият проблем е ликвидността, настоя той. И видя решение – ако не през цената на тока, през Фонд „Сигурност на електроенергийната система” (ФСЕС). Това не е непозволена държавна помощ по правилата на ЕС, смята председателят на Надзорния съвет на ЧЕЗ. Той увери, че поне 4 начина може да предложат ЕРП-тата – но проблемът е във времето, според него, и това не се разбира от новите управляващи.

Ако през следващата седмица не седнем и не намерим механизъм, януари ще е късно. Все едно на болен от КОВИД да му кажете, че след 3 месеца ще му доведете най-добрия лекар с най-доброто лекарство – какво ще стане дотогава, заяви Христов.

Още: Мораториумът върху цените на тока и водата е променен, пак ли е противоконституционен?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика