МС прие регистър БУЛСТАТ да стане изцяло електронен от 1 януари 2016 г.

6158
МС прие регистър БУЛСТАТ да стане изцяло електронен от 1 януари 2016 г.
Снимка: Thinkstock

Регистър БУЛСТАТ да стане изцяло електронен от 1 януари 2016 г. Това предвиждат изменения и допълнения на Закона за регистър БУЛСТАТ, които прие днес Министерският съвет.

В регистъра ще се води дело в електронна форма за всяко лице, подлежащо на вписване. Като резултат от пълната електронизация на регистъра заявления за вписване ще могат да се подават 24 часа и 7 дни в седмицата. Разглеждането ще се извършва в определения от закона еднодневен срок, съобщават от правосъдното министерство.

Тече изборът на фирма за изграждане на регистър на обществените поръчки в София

В момента тече избор на фирма, която ще изгради регистър на обществените поръчки на Столична община, съобщи Дончо Барбалов, заместник-...

Основната цел на законопроекта е намаляването на административната тежест върху гражданите и бизнеса, като предложените мерки са резултат от извършен цялостен анализ на уредбата на Закона за регистър БУЛСТАТ и практиката по неговото прилагане. За тази цел регистърът ще бъде изграден като единна централизирана, публично достъпна и безплатна база данни, съдържаща подлежащите на вписване обстоятелства за всички регистрирани субекти, с изключение на вписаните в специалния регистър в случаи, чиито данни съдържат класифицирана информация.

Предвижда се отпадане на изискването за издаване на идентификационни карти на регистрираните лица, тъй като информацията за тях ще е публична и електронно достъпна на страниците на регистъра.

Изцяло новото производство, което ще се развива пред регистър БУЛСТАТ, ще позволява приемането на заявления и искания, подавани по електронен път, регламентира се тяхното разглеждане от служителите на регистъра и предметните предели на проверката, която ще се извършва по подаденото заявление и документите към него. Регламентирана е и възможност за даване на указания на заявителите за изправяне на допуснати нередности в случаите, когато към заявлението не са приложени всички, изискуеми по закон документи. Указанията ще се оповестяват по електронната партида на лицето, а когато е подадено заявление за регистрация – на електронната страница на Агенцията по вписванията, не по-късно от следващия работен ден от постъпването на заявлението в регистъра.

Окръжните съдилища ще се задължават да предоставят по електронен път на службите по регистрация в рамките на един работен ден съдебните решения за образуване, промяна на обстоятелствата и заличаване на юридическите лица, които не са търговци.

Експертите против създаването на регистър на психично болните

"Вариантите са - хората отново да се събират в болници или да се обгрижват в обществото. По-добър е вторият вариант, както за тях, така...

Промените в Закона за регистър БУЛСТАТ ще дадат възможност на всеки гражданин да извършва справка по електронен път за наличието или липсата на вписано обстоятелство в регистъра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика