МВФ очаква 1,6% растеж на икономиката ни

16087
МВФ очаква 1,6% растеж на икономиката ни
Снимка: Thinkstock/ Guliver

МВФ прогнозира растеж от 1,6% на българската икономика тази година спрямо 0,9% през 2013 г. Очакванията за догодина са за растеж от 2,5%, посочва МВФ в свой доклад за перспективите пред световната икономика.

Фондът предвижда още спад на цените на потребителските стоки с 0,4% тази година и повишение с 0,9% догодина. Балансът по текущата сметка за тази година е с отрицателен знак -0,4% , а за догодина е – 2,1%. Освен това МВФ предвижда намаляване на безработицата до 12,5% тази година спрямо 13% миналата година и 11,9% през 2015 г.

Последната прогноза на Министерството на финансите сочи ръст на икономиката ни от 2,1%.

Като цяло възстановяването на бурноразвиващите се икономики в Европа ще се забави през тази година. Забавянето се очаква главно заради по-ниския растеж на Турция, която е най-голямата от бурноразвиващите се икономики в Европа. Районът включва седем членки на Европейския съюз - България, Хърватия, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Румъния, както и Турция и Сърбия,които не са част от съюза.

Нестабилността в еврозоната, вътрешните политики на затягане на коланите, нарастващите колебания на финансовите пазари, както и увеличените геополитически рискове, произтичащи от развитието на ситуацията в Украйна, създават значителни рискове за спад на растежа, посочват още от МВФ.

Единствената развиваща се икономика, която ще остане в рецесия тази година, е Хърватия, чиято икономика се очаква да постигне растеж през 2015 г.

Въпреки общата тенденция в региона, Унгария и Полша очакват растеж през тази година, благодарение на засиленото вътрешно търсене.

Преди кризата с Украйна с антиправителствените бунтове и присъединяването на Крим към Русия МВФ беше по-оптимистично настроен. Напрегнатата ситуация изостри резкия икономически спад в Русия, която е изправена пред икономически санкции от Запада. Фондът изрази притеснение, че това може да се разпространи отвъд региона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика