МВФ предрече умерен ръст и препоръча затягане на разходите на България

4223
МВФ предрече умерен ръст и препоръча затягане на разходите на България
Снимка: Thinkstock/Guliver

Икономическият ръст в България през 2015 ще бъде близък до този през предходната година, който бе 1,7%. През 2016 пък се очаква умерен растеж, предизвикан от засилване на вътрешното търсене. Въпреки лекия спад на безработицата, нивото ѝ ще остане сравнително високо. Дефлационният тренд ще се пречупи със стабилизирането на цените на суровините. Това гласят прогнозите Мисията на МВФ, която посети София от 4 до 9 ноември 2015 г., за да обсъди с българските власти икономическите перспективи и свързаните с тях политики.

Според МВФ предизвикателствата пред българската икономика намаляват от лятото насам. Институцията хвали БНБ за мерките, които е предприела, за да не се отразят събитията в Гърция върху банковата система у нас.

МВФ очаква съкращаване на руската икономика с 3,8%

Международния валутен фонд понижи прогнозата си за икономиката на Русия за 2015 година. За 2015 г. МВФ очаква съкращаване на руската и...

"Прогресивното подобряване на корпоративните баланси и провеждането на следващите стъпки за контролиране на необслужваните заеми продължават да имат решаващо значение. Въздействието от Украйна и Русия остава незначително, а настоящият наплив на бежанците към Европа до момента няма силно въздействие върху България. Избирането на управител и подуправители на БНБ премахна един важен източник на несигурност при провеждането на политики. Независимо от това обаче събитията ще трябва внимателно да се наблюдават, поради съществуващата все още значителна несигурност в резултат на редица рискове", казва се в изявление на ръководителя на Мисията г-жа Мишел Шанън.

Докато прогнозата за дефицита на касова основа е да надхвърли първоначално заложената цел, то дефицитът на начислена основа (с времева корекция за плащанията, свързани с европейските фондове) вероятно ще остане в рамките на целевото ниво. При това положение, допълните приходи се очаква да бъдат напълно усвоени за финансиране на допълнителни разходи, включително от някои министерства и общини. Това представлява една пропусната възможност за ускоряване на необходимата консолидация, заявяват още от МВФ.

Значителен остава средносрочният фискален натиск, свързан с емиграцията и застаряващото население, както и имплицитните рискове, свързани с държавните предприятия (ДП). Какво още прогнозира МВФ за икономическото състояние на България прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика