МВнР: Обезпокоителен е профилът на България като износител на оръжие за Ирак и Египет

6408
МВнР: Обезпокоителен е профилът на България като износител на оръжие за Ирак и Египет

За МВнР става все по-обезпокоителен профилът на България като износител на оръжейна и специална продукция за определени държави. Това заяви днес на заседание на икономическата комисия в НС представителят на МВнР Ивайло Киров, първи секретар в отдел „Контрол на въоръженията и неразпространение”, предаде БГНЕС.

Киров направи допълнителни бележки от името на външно министерство, изразени вече в писмо на министър Даниел Митов до министър Божидар Лукарски, към доклада на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката за изпълнението на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба за 2014 г. Киров открои два важни аспекта. Първият - за профила на България като износител за определени държави. И ги изброи: според данните от 2014 г. с най-голям дял в стойности, разрешения и износ на отбранителни продукти са Ирак - за над 164 млн.евро, Египет - за над 51 млн. евро, Либия - за над 12 млн. евро, Ангола - за 97 млн. евро, Нигерия- за над 100 млн. евро, Уганда- за над 12 млн.евро, Азербайджан, Казахстан, Саудитска Арабия.

Путин: Русия ще продължи да оказва военна помощ на Сирия

Русия подкрепя правителството на Сирия и ще му оказва необходимата помощ, заяви президентът Владимир Путин, информира Дарик нюз. Ние з...

"Ние считаме, че това са обезпокоителни тенденции страната ни да бъде сред основните доставчици за дискусионни дестинации, за които голяма част от страните членки прилагат политика на откази и въздържане”, подчерта Ивайло Киров. 

От неговото ведомства предлагат семинар с фирмите-износителки и промени в закона за експортния контрол за пълен консенсус при вземане на решенията и др. 

Изявлението на Киров обаче беше контрирано от председателя на комисията по икономическа политика и зам.-икономическия министър Любен Петров, който заяви, че няма как да изнасяме оръжие за Норвегия и Хонолулу. Според Любен Петров държавите, за които изнасяме са дестинации, които познават българското оръжие на нашата отбранителна индустрия и са традиционни пазари, които сме успели да задържим години наред. Той обърна внимание на превъоръжаването на българската армия от догодина като заяви, че българската отбранителна индустрия трябва да работи за българската армия. И призова това да бъде взето под внимание при гласуването на бюджета за следващата година. 

Христо Атанасов, секретар на Междуведомствената комисия, който представи накратко доклада на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката съобщи, че този доклад е публикуван на официалната страница на Министерството на икономиката и на сайта на междуведомствената комисия. То

Лавров: Русия ще продължи военните доставки към Сирия

Русия ще продължи военните си доставки за Сирия, каза днес руският външен министър Сергей Лавров, предаде Ройтерс, цитирайки руски инфо...

й обяви данните: През 2014 г. комисията е издала 506 разрешения за износ и трансфер на продукти, свързани с отбраната от територията на България на стойност 827 млн. евро, реализиран износ на продукти, свързани с отбраната- на обща стойност 403.638 млн. евро. За внос и трансфер на продукти, свързани с отбраната са издадени 399 разрешения на стойност 306 млн. евро. Общата стойност на реализирания внос и трансфер е 57.027 млн. евро. За миналата година са издадени 42 разрешения за транзит и превоз на продукти, свързани с отбраната през територията на България. За същия период междуведомствената комисия е издала 7 разрешения за брокерски сделки за продукти, свързани с отбраната. През 2014 г. по издадени 20 разрешения за износ и трансфер на изделия и технологии с двойна употреба и по генералните разрешения за износ е реализиран износ на стойност 5.839 млн.евро , с издадени 15 разрешения за внос на стойност 80.120 млн. евро, по които е извършена реализация на стойност близо 70 млн. евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика