МВР мълчи за конфискувани 3 млрд. долара в биткойни, ще ги присвои ли?

6913
МВР мълчи за конфискувани 3 млрд. долара в биткойни, ще ги присвои ли?
Снимка: iStock/Guliver

Биткойни на стойност над 3 млрд. долара отлежават в България. Това съобщава Coindesk.com - едно от водещите издания, посветени на криптовалутата.

В публикацията се цитира съобщение от Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC), според което още през май месец тази година при акция срещу организирана престъпна група са иззети 213 519 биткойна. По време на операцията са арестувани 23 български граждани, а информацията сочи, че арестите и конфискацията на криптовалутата са резултат от разследване на предполагаема митническа измама.

САЩ: Биткойнът е заплаха за финансовата стабилност

Главен служител на банковия надзор във Федералния резерв заяви, че криптовалутите като биткойна биха могли да представляват заплаха з...

Според данните с помощта на вирус заподозрените са проникнали в митническите компютри и така са успели да си спестят плащането на митнически такси при внос на стоки в страната. 

Любопитното в случая е, че от май месец до днес, иззетите биткойни са поскъпнали до около 3,3 млрд. долара при цена 16 153 долара за биткойн (според днешния курс на СоіnDеѕk, бел.ред.). При конфискуването на биткойните през май, най-популярната криптовалута се е търгувала при курс от 2354 долара за брой, а общата стойност на иззетите виртуални пари е била около 500 млн. долара.

Към момента не е ясно какво прави българското правителство с конфискуваните биткойни, пише още в материала на Coindesk. Отбелязва се също отказът на правителството да даде допълнителни подробности по случая на сайта "Биволъ" с аргумента, че тече наказателно разследване.

Точно от сайта за разследваща журналистика дават пример какво направи ФБР при аналогичен случай - конфискувани 144 336 биткойна бяха сложени в специален портфейл и продадени на публичен търг, от което американската държава спечели 48 млн. долара. Затова и стои отворен въпросът дали в българския случай има опасност от присвояване, след като няма информация досега.

Невероятен скок и болезнен спад в курса на биткойна*

Курсът на криптовалутата биткойн излетя до над 11 000 долара, след като стойността ѝ се повиши десет пъти за по-малко от една година, п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика