На 17 февруари Папазов ще представи на Турция исканията за превозвачите

23661
На 17 февруари Папазов ще представи на Турция исканията за превозвачите
Снимка: БГНЕС

Поне четири искания ще бъдат представени на преговорите с турска страна по квотите на 17 февруари. Тогава транспортният министър Данаил Папазов ще се срещне с турския си колега, за да обсъдят кризата с превозвачите. 

Според Данаил Папазов досегашният протокол не работи и заради това българската страна е предприела реципрочни мерки, които с нищо не са нарушили възможностите на турските превозвачи да си извършват превозите. До снощи в 20:00 часа нямахме никакъв отговор за назначаване на среща и за подписване на нов протокол – до получаването на писмото от турския министър на транспорта. Към настоящия момент се е нормализирало движението по българо-турската граница, каза още министърът. По думите му, на 17 февруари в Анкара българската делегацията ще бъде представена от самия него, от зам.-министърът Антон Гинев и ръководството на Автомобилна администрация. Необходимо е да се установят правила, по които ще се работи оттук нататък, но преговорите ще са сложни , каза Папазов.

Орешарски: Стремяхме се да защитим интересите на превозвачите

В този чисто търговски спор ние се стремяхме от самото начало да защитим интересите на нашите превозвачи. Това заяви премиерът Пламен О...

Представителите на браншовите организации заявиха, че блокадата на границата е била неизбежна при създалата се обстановка. Те са искат на двустранната среща на министерско ниво да има и техни представители, особено ако има представители на турските превозвачи. Данаил Папазов каза, че това е искането и на българското министерство на транспорта.

Браншът призова за изготвяне на стратегия, тъй като турската страна цели да превземе пазара, като по този начин да избута не само българските превозвачи, но и тези от Грузия и Ирак, като в бъдеще подобни проблеми могат да имат и превозвачите от Сирия. Освен това българските превозвачи не са доволни от действията на Министерството на външните работи – посланикът ни в Турция е реагирал едва на 12 ден от блокадата на границата.

Папазов обаче защити външно министерство, като заяви, че от първия ден МТИТС веднага е осъществило контакт с посланика на България в Турция, и непрекъснато са били в контакт и посланикът е оказвал необходимата помощ. Освен това съдействие е било оказано и от Министерство на външните работи, както и от министъра Кристиян Вигенин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика