На първа инстанция - преференциалните цени за ВЕИ са незаконни

3479
На първа инстанция - преференциалните цени за ВЕИ са незаконни
Снимка: БГНЕС

На първа инстанция решението на КЕВР от 31 юли, 2015 година за количествата енергия от ВЕИ, които се купуват на преференциални цени беше обявено за нищожно. Решението е на Софийския административен съд (САС).

Това решение на КЕВР беше една от причините през септември миналата година национално представителните работодателски организации да подадат сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров. В него те изнесоха данни за подмяна на сайта на КЕВР на вече публикуваното решение. На 31 юли 2015 г. (петък) на интернет страницата на комисията е огласено решение с едни стойности, което след това е свалено и в понеделник е публикувано ново, в което количествата електрическа енергия от ВЕИ, изкупувани по преференциална цена, са доста по-високи, пише "Правен свят".

Малките ВЕИ централи на протест заради орязаните изкупни цени за "зелена енергия"

Собственици на близо 300 малки ВЕИ централи от цялата страна проведоха пореден протест пред Министерския съвет. Поводът за недоволство...

Заседанието на комисията е закрито и е проведено на 31 юли 2015 г. Веднага след края му в 16:59 часа на сайта на КЕВР е качено решение СП-1 от 31.07.2015 г. Това е единственият начин за оповестяване на тези актове.

Около 21:45 часа на същия ден обаче било "свалено" от интернет страницата, като обяснението за това дадено от служителите на КЕВР по време на делото е, че е установена техническа грешка. На 3 август 2015 г. (понеделник) около 12:25 часа, на сайта на комисията е публикувано решение със същия номер СП-1 от 31.07.2015 г., но с различни стойности на определено нетно специфично производство на електрическа енергия, което ще следва да се изкупува по преференциални цени.

Пред съда служителите на КЕВР твърдят, че грешката е допусната, защото докато са правени изчисленията, в парламента тече процедура по изменение на Закона за енергията от възобновяеми източници. Те сметнали количествата енергия от ВЕИ по един начин, но окончателният текст на закона бил друг и се наложили преизчисления. Съдът обаче установил, че в доклада на експертите, въз основа на който е взето решението на КЕВР на 31 юли, което в последствие подменено с други стойности, е отчетен именно окончателният текст на ЗЕВИ, приет от парламента.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

КЕВР започва проверки на собствениците на ТЕЦ-ове и големи ВЕИ централи

Комисията за енергийно и водно регулиране започва проверка кои са собствениците на енергийни компании у нас. Това съобщиха от регулатор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика