На второ четене в комисия: Съставът на КЕВР намалява наполовина

1794
На второ четене в комисия: Съставът на КЕВР намалява наполовина
Снимка: БГНЕС

И на второ четене, парламентарната енергийна комисия прие промени в Закона за енергетиката, според които съставът на КЕВР се намалява от 9 на 5 членове.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай поиска да бъде обяснено защо се намаляват членовете на КЕВР от 9 на 5. Вносителят на предложението Виктория Василева от ИТН отговори, че няма нужда да повтаря вече казани мотиви. С 5 комисари структурата е оптимална, добави тя. Но към искането на Аталай се присъединиха и други негови колеги в комисията, с обяснение, че има само 2 изречения мотиви и обосновката е да се спестят пари. Защо тогава от 9 не намалим на 1, иронизира Станислав Анастасов от ДПС. Рамадан Аталай пък иронизира, че като се спестят 150 000 – 200 000 лева годишно, няма да се запълни необходимостта някой да може да прецени дали даден инвестиционен план е релевантен. Като няма експертност на членовете, кой ще отговаря за съответните раздели в енергетиката, във ВиК, попита той. "Ще създадете хаос", предупреди Аталай.

След игри с кворума орязването на КЕВР мина на първо четене

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за енергетиката, с които управляващото мнозинство ще намали и подмени настоящи...

Бившият зам.-енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Жечо Станков предупреди, че сега има членове на КЕВР, които не са с изтекъл мандат и смяната им ще предизвика реакция на Европейската комисия.

Стигна се и до спорове хора с каква квалификация ще станат членове. Опозицията счита, че нещата са толкова разтегливи, че може дори "парнаджията в детската градина" да заеме поста. А бившият енергиен министър Делян Добрев иронизира как управляващите не поискаха при предлагането на членове за КЕВР предложения да дават президента, синдикати, работодателски организации.

Припомняме, че съгласно внесените предложения, задължително отпадат като членове експертите с икономически и юридически профил (2-ма души). Какво точно представлява орязването - ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Междувременно от ГЕРБ направиха предложение църквите и храмовете да минат на регулиран пазар – т.е. да плащат по-ниски сметки за ток, защото сега са на свободен пазар т.е. купуват ток от борсата. Припомняме, че по закон всички вероизповедания могат да поискат до 10 години отсрочка за плащане на дългове. Отделно, преди да бъдат приети тези законови изменения, за които лобира лично Цветан Цветанов, на ниво комисия стана ясно, че държавата не иска да каже кои вероизповедания какви дългове към държавния бюджет имат.

Старт на обновяването на КЕВР - огромен гаф със закона обаче обещава проблеми

Народното събрание прие прие правилата, по които ще трябва да избере новия председател на Комисията за енергийно и водно регулиране. С...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика