Над 1 млрд. лева по транспортна програма трябва да бъдат усвоени до края на годината

959
Над 1 млрд. лева по транспортна програма трябва да бъдат усвоени до края на годината
Снимка: МТС

До края на 2023 г. трябва да бъдат усвоени над 1 млрд. лева по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ (ОПТТИ), каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на събитие за оперативната програма, което се проведе в София. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Гвоздейков допълни, че общият бюджет на програмата е над 4 млрд. лева и че това е огромен ресурс, но с добра мобилизация на министерството и бенефициентите програмата ще завърши успешно.

„Само преди дни включихме за финансиране три нови проекта на стойност над 184 млн. лева. Този ресурс представлява неусвоени средства от железопътните проекти, които са забавили значително своето изпълнение“, обясни министър Георги Гвоздейков. Инвестициите ще са за развитие на софийското метро и нови метро влакове, изграждане на обходния път на Бургас и удълбочаване на пристанище Бургас.

Още: Транспортният бранш посочи основния си проблем пред новия министър

Транспортният министър заяви, че 70 млн. лева от програмата се насочват към най-успешния ѝ проект - метрото в София. Предвижда се частично финансиране на разширението на Линия 3 в участъка от ул. “Шипка” до бул. „Цариградско шосе“, както и закупуването на шестнадесет нови метровлака. „С това осигурените средства за софийското метро по ОПТТИ 2014 -2020 г. стават общо 883 млн. лева“, акцентира министърът.

Удълбочаване на плавателния път в акваторията на пристанищен терминал Бургас-запад е вторият проект за финансиране по ОПТТИ. Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ вече е избрала изпълнител и се очаква договорът да бъде подписан до дни. Срокът за изпълнение на проекта е 204 дни, а стойността на договора е близо 70 млн. лева, от които над 24 млн. лева ще бъдат от ОПТТИ. По думите на министър Гвоздейков изпълнението на проекта ще позволи обработката на едни от най-големите кораби в света, което значително ще повиши потенциала на бургаското пристанище.

По време на събитието стана ясно още, че обходният път на гр. Бургас, който е връзката между Автомагистрала (АМ) „Тракия“ и главния път Бургас-Варна, получава 90 млн. лева от програмата. Проектът вече е изпълнен и трасето е в експлоатация. С пренасочването на транзитния трафик от АМ „Тракия“ извън Бургас значително се намалява натоварването на градската улична мрежа, а на пътуващите, които минават транзитно, без да влизат в града, ще бъдат спестявани средногодишно по 350 хил. часа.

Участие в събитието взеха заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна Натова, и.д. ръководител на Представителството на ЕК в България Бойко Благоев, ръководителят на Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Мартин Георгиев, представители на МТС, бенефициенти и други.

Още: Все още пропускаме страшно много евросредства, които ни се полагат по право

В края на септември министър Гвоздейков инспектира работата и напредъка в строителството на жп линията Елин Пелин – Костенец в района на град Костенец. Министърът се запозна и със строителните дейности на един от тунелите по новото трасе, чието прокопаване приключи преди дни.

Тунелът е с дължина 579 м и е изпълнен по нов австрийски тунелен метод. Железопътният участък Елин Пелин - Костенец е част от проекта за модернизация на жп магистралата от София до Бургас. Стойността на целия проект от Елин Пелин до Костенец е 1,3 млрд. лв., а средствата са осигурени от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com