Над 50 % от българските компании имат свой собствен уебсайт

637
Над 50 % от българските компании имат свой собствен уебсайт
Снимка: iStock/Guliver

В последните години онлайн търговията започва да става неразривна част от ежедневието на всеки един интернет потребител. Българинът все по-често пазарува онлайн, както през мобилното си устройство, така и през компютъра си.

Последните статистически данни на Националния статистически институт показват, че 21.7 % от българските потребители са направили поне една покупка на продукт или услуга през 2019 г., с което се бележи ръст с близо 1 % спрямо предходната 2018 г.

Прогнозите за 2020 са, че настоящата здравна ситуация , свързана с COVID-19 ще повиши онлайн търговията, като същевременно с това и ще преобразува много бизнеси от офлайн в онлайн дейност.

Резултатите от редица проучвания категорично показват, че потребителите и в световен мащаб все по-често предпочитат да пазаруват онлайн.

Много често въз основа на коментари, информация и споделяния на други потребители, те преценяват дали биха се доверили на конкретен сайт за закупуване на продукт или услуга.

Ето защо, все повече малки и големи бизнеси у нас решават да направят важната крачка – да създадат свой собствен професионален и добре издържан уебсайт.

Той е най-важното и ключово място, където да съберат цялата информация за компанията и нейните продукти. Единственият начин да ангажират своите потребители и да спечелят тяхното доверие, както и един от основните канали за продажба.

Какви са промените в онлайн присъствието на бизнеса у нас от 2009 до 2019 година?

По последни статистически данни от 2019 г. на Националния статистически институт около 50,7 % от българските компании имат свой собствен сайт. В сравнение с 2009 г. процентът на компаниите, които тогава са залагали на своето онлайн присъствие, е бил 42.5 %.

Този процент съвсем не е нисък, ако вземем предвид икономическата ситуация в страната през 2009 г. Даже напротив, той е показател за сравнителната стабилност на онлайн бизнеса у нас в този период, въпреки икономическите сътресения.

„Хостинг компания ICN.Bg е на пазара от 2004 и за последните 15 години спокойно мога да кажа, че сме преминали през всички промени в икономиката на държавата.

Това, което забелязахме още през 2008 г. и началото на 2009 г. е, че голям процент от собствениците на бизнеси решиха да запазят своите сайтове, въпреки трудните икономически времена.

За нас това беше ясен индикатор за зрелостта на предприемачите, които още тогава разбираха колко голяма роля играе онлайн присъствието за успеха на бизнеса им.

В настоящата здравна и икономическа криза в първите месеци на 2020, забелязваме ръст в дигитализирането на бизнеса и засилен интерес към онлайн продажби“ – споделя Юлиян Бориславов, управител на ICN.Bg.

Нека погледнем каква е ситуацията и в една от най-добрите икономики в света – САЩ, проучванията показват, че над 40 % от малките бизнеси в страната все още не разполагат със свой собствен сайт.

Нека не забравяме, че броят на онлайн потребителите не спира да нараства, което само по себе си означава, че и оборотът, който се поддържа от електронна търговия в световен мащаб, също се увеличава.

През първото тримесечие на 2020г. се наблюдава огромен скок в онлайн търговията в световен мащаб. В Бразилия обявиха 40% ръст в онлайн продажбите за периода от 1 до 15 март 2020, спрямо същия период 2019.

A според statista.com – 9% от потребителите в Съединените щати са закупили продукти онлайн за първи път през месец Март 2020, което отново показва ръст в онлайн потреблението.

По последни статистически данни на Statista, през 2022 г. се очаква онлайн търговията да осъществи продажби на стойност над 6.54 трилиона щатски долара, като в тази прогноза не са включени настоящите увеличени онлайн продажби свързани със здравната обстановка.

Ситуацията днес изглежда така – През 2020 г. се предполага, че онлайн търговията ще продължи да нараства, като това само по себе си трябва да бъде ясен индикатор за всички собственици на бизнеси, че изграждането на корпоративен уебсайт вече е крайна необходимост!

Колко е важно за вашия бизнес да бъде онлайн през 2020 г.?

Технологичната среда у нас и в световен мащаб се изменя с зашеметяващи темпове. В същото време потребителското поведение също претърпява трансформация и се адаптира спрямо всяка една технологична новост на пазара. Все повече и повече нарастват нуждите на потребителя от сигурна и навременно получена информация за покупка онлайн.

Нека измерим тези твърдения в цифри. В края на 2019 г. статистиката показва, че 75.1 % от домакинствата у нас имат достъп до интернет. За последните 10 години това е забележителен ръст за България, изразен в 42 процентни пункта.

Основните онлайн потребители са на възраст между 16 и 74 навършени години и цели 66.8 % от тях използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично било то на работа, от вкъщи или на друго място. Около 53.9% от потребителите влизат по няколко пъти на ден в интернет мрежата.

„Към днешна дата, всички собственици на бизнеси имат изключително много опции за създаване на собствен сайт. Днес всеки може да започне работа по изграждането на собствена уеб страница без да има нужда от голям бюджет или задълбочени технически познания.

Системите за управление на съдържание като WordPress, както и бума в последните няколко години на Sitebuilder платформите, позволяват много бързо и лесно бизнесите да се прехвърлят в онлайн пространството.

Разбира се, ако разполагате с по-голям бюджет винаги можете да се обърнете към уеб дизайн студио или специалист, който да изгради вашия сайт по последните уеб тенденции.

При всички случаи, съветът ни към всички стартиращи или вече установени бизнеси е да не пропускат възможността да бъдат онлайн. Потребителите са в интернет и всяка минута, в която бизнесът ви не е там, пропускате големи ползи“ – коментира още Юлиян Бориславов!

Друг изключително важен фактор за онлайн присъствието на вашия бизнес е изборът на надеждна хостинг услуга за вашия сайт.

При регистрацията на домейн име се постарайте да измислите име, което е лесно за запомняне и изписване. Понякога домейн името ви може да бъде името на вашата компания или словосъчетание от думи, което да описва вашата дейност кратко, точно и ясно. Най-важната ви цел е да улесните потребителите си възможно най-много!

Постарайте се дизайнът на вашия сайт да бъде интегриран, както за десктоп, така и за мобилни устройства, защото през последните години се засилва потреблението именно през телефон и таблет.

През 2020 г. е задължително всеки един бизнес да бъде онлайн. Още по-важно е да се опитате да намерите най-правилния път за представянето на вашия бизнес в онлайн пространството. Никога не забравяйте, че фокусът пада върху нуждите на вашите потребители!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика