Над 91 хил. гарантирани вложители в КТБ са се разпоредили с парите си

15085
Над 91 хил. гарантирани вложители в КТБ са се разпоредили с парите си
Снимка: БГНЕС

За 20 работни дни – от 4 декември Фондът за гарантиране на влоговете в банките е изплатил 90% от влоговете в КТБ. Това каза на брифинг в Министерството на финансите председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков.

До момента 91 200 вложители са се разпоредили с парите си, каза Миленков. Само 2% от вложителите в КТБ са изтеглили парите си в брой, информира агенция "Фокус"

Най-накрая е ясен броят на гарантираните вложители в КТБ

Един от най-важните въпроси около изплащането на гарантираните влогове покрай отнемането на лиценза на КТБ беше отговорен. Именно - кол...

Първият ден на разплащане е бил изключително натоварен за банките, но не е имало никакви организационни проблеми. „1 млрд. и 188 милиона лева бяха разплатени през първия ден, което представлява 31% от парите във влоговете. От друга страна за първите 3 дни 55% от сумата е била разплатена. За последните 3 работни дни процентът е 1,8% т.е. трендът е намаляващ”, обясни още председателя на Фонда за гарантиране на влоговете.

Радослав Миленков за нас е един професионалист, който разчитаме да създаде организация гарантирано, така че да няма сътресения в процеса на изплащане на гарантираните влогове, каза от своя страна министърът на финансите Владислав Горанов. 

Той добави: "Оценката на правителството е, че той успя да се справи и се видя, че българската банкова система и системата за гарантиране на влоговете работи и може да бъде приведена в съответствие с европейските стандарти".

Самият факт, че досега нямаше много новини, свързани с процеса на изплащане на гарантираните влогове показва, че са си свършили всички добре работата. Това беше отчетено още по повод на Фонда.

Новият шеф на ФГВБ обяви колко време клиентите на КТБ могат да си търсят парите

Пет години е срокът, в който хората ще могат да си вземат своите пари от банките, които ще изплащат гарантираните влогове в КТБ. Това ...

В кратки срокове ще имаме решение по жалбите срещу решението на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ, каза още Горанов. Оттам нататък ще се влеземв класическата несъстоятелност така, както тя е разписана в Закона за банковата несъстоятелност с назначаването на синдици.

"Те са органите, които могат да контролират извършването на сделки, които нарушават масата на несъстоятелността и привилегироват едни кредитори пред други", обясни министърът.

Той добави: "Имаше инициирани промени в края на миналата година в Закона за банковата несъстоятелност, които преподредиха като приоритети вземания, възникнали в резултат на прихващания, свързани със сделки на граждански обороти, извършвани в хода на квестурата. Според мен не трябва да се приема ново извънредно законодателство. Друг е въпросът, че в момента е ангажиран целият държавен ресурс и на органите по приходите, и на българската прокуратура".

 

Клиентите на КТБ могат да подават възражения в банката

Клиентите на КТБ, които имат някакви възражения, могат да ги подават в банката. Това обясни на пресконференция председателят на Фонда з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика