Найденов ще спира "изпирането на дърва"

5093
Найденов ще спира "изпирането на дърва"
Сформирана е работна група за промените в наредбата за дърводобива

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов се закани да бъде прекъсната схемата по „изпирането на дърва”.

В тази схема дърводобивът и продажбата на дърва се осъществяват от едни и същи фирми. Министърът посочи и конкретен пример, че фирми, които кандидатстват за дърводобив от горските стопанства, предлагат нереално ниска цена, под себестойността. Те добиват по-голямо количество дървесина, част от него извозват легално, а друга част – не. След това същите тези фирми под различни форми кандидатстват за купуването на същата тази дървесина, където цената е значително по-висока и така на практика „изпират” дървата, които са добили.

Плугчиева: България мръзне, а Найденов изнася дърва за Гърция и Турция през борсата!

Политическият инат на министърът на земеделието Мирослав Найденов ще доведе до катастрофални последици в дървопреработващия сектор, кой...

В прекъсването на тази връзка чрез търгове, чрез предлагането на дървесина на борсата, министър Найденов вижда решението на проблема. Той дори предложи на дърводобивниците сключването на дългосрочни договори, които ще им гарантират постоянен добив и реализация на продукцията.

Междувременно бе сформирана работна група за промените в наредбата за дърводобива.

По време на срещата си с представители на дърводобива във Велинград министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов оформи окончателно състава на работна група, която ще започне работа още утре по промените в наредбата за дърводобива, тъй като той е уточнил какви са исканията на инициативния комитет на протестиращите, а те са за промени в наредбата, които касаят именно дърводобива. Сформираната работна група включва общо 15 души като седем са представителите от Ракитово, трима от Велинград, двама от Министерството на земеделието и храните и Агенцията по горите, двама директори на горски предприятия и председател на комисията Лили Иванова – главен секретар на МЗХ.

Тази комисия трябва да уточни промените в нормативната база като министър Найденов каза, че се надява това да стане до две седмици. Той поиска от представителите на дърводобивни фирми във Велинград да дадат предложения за увеличаването на дърводобива. „Ясно е, че не можем да намалим износа на дървесина към Турция, затова трябва да увеличим от 5 на 10 млн. куб. метра годишно добива в България”, каза Мирослав Найденов.

Българските производители масово не пишат Made in Bulgaria

Българските производители масово не пишат Made in Bulgaria на етикетите на продуктите, които предлагат. Това каза пред журналисти в Пар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика