Напрежение във финансовото министерство заради кадрови рокади

4742
Напрежение във финансовото министерство заради кадрови рокади
Снимка: БГНЕС

Намеренията на финансовия министър Асен Василев да прави сериозни структурни промени в повереното му ведомство предизвикват смут и напрежение сред подчинените му. От публикуван на сайта на МФ проект за изменение в устройствения правилник става ясно, че се подготвя закриване и сливане на дирекции, създаване на нови звена, размествания на служители заради променени функции и задачи, както и съкращения, пише в. "Сега".

Като цяло щатовете във финансовото министерство ще бъдат намалени с 5% от общ числен състав от 570 бройки, но на практика съкращенията на сегашни служители ще бъдат по-големи, защото ще има и нови назначения.

На първо място Василев възражда създаването на Институт за стратегически анализи и прогнози пряко под негово ръководство. Той веднъж вече бе създаден към края на предишното му пребиваване като финансов министър, но така и не заработи. След падането на правителството на Кирил Петков този институт веднага бе закрит от служебния кабинет.

Още тогава Василев обяви, че прогнозите и анализите в МФ се правят непрофесионално - "най-често само с една екселска таблица", и трябва да има специално звено, което да се занимава с това, вместо различни дирекции да правят анализи сами за себе си.

Сега отново в мотивите се посочва: "Инструментариумът за количествен анализ на конкретни проблеми във фискалната политика на държавата е сравнително ограничен. Най-често използваният инструмент е Ексел – най-вече за обобщение на данни. Това затруднява извличането на пълноценна информация, която съществува в данните, изисква се по-мощен софтуер, по-задълбочени аналитични методи и по-опитни анализатори“.

Подобно звено в МФ имаше допреди повече от десет години - Агенцията за икономически анализи и прогнози, но тя бе закрита от Симеон Дянков.

Идеята е институтът да се занимава с изготвянето на стратегически микро- и макроикономически анализи не само за целите на бюджета, но и за развитието на отделни сектори, за икономиката като цяло, които да се ползват и от потребители извън Министерството на финансите.

Институтът ще разполага с 22 щатни бройки като в същото време се предвиждат съкращения в редица дирекции на министерството. Дирекция „Европейски въпроси и икономически анализи и прогнози“ се закрива, както и отдел „Прогнози за сектор „Държавно управление““ на дирекция „Бюджет“. Част от експертите в двете звена ще бъдат преместени в новия институт за анализи, но там те вече няма да са държавни служители, а наети на трудов договор.

Василев ще отговаря за еврофондовете и за Плана за възстановяване и устойчивост, след като вече няма специален вицепремиер с такъв ресор. Поради тази причина дирекция „Централно координационно звено“ в Министерски съвет с 47 души персонал ще премине към МФ. Това ще доведе и до разместване и съкращения в други звена в МФ.

Създава се нова дирекция - „Контрол върху капиталовите инвестиции“. Тя ще отговаря за планирането, бюджетирането, анализа и оценката на капиталовите програми и проекти и така "ще способства за въвеждането на нов подход при капиталовото бюджетиране" и оценка на ефективността на държавните инвестиции.

Василев за пореден път прави опит да премести защитата по арбитражните дела на България в чужбина от финансовото в правосъдното министерство.

Впечатление прави, че тези важни промени в Устройствения правилник на МФ се предлагат през преходните и заключителните разпоредби на постановлението за създаване на новия Институт за анализи и прогнози. Подобен ход се тълкува като опит набързо, без да се набива на очи, да бъдат направени важни рокади.

Определено такава промяна е закриването на дирекция "Съдебна защита" в МФ, като защитата на държавата в международните арбитражни дела ще премине към Министерството на правосъдието.

И предишния път, когато беше министър на финансите, Василев по същия начин беше вкарал "през задната врата" тази административна промяна. Тя не се осъществи, защото правителството падна, а служебният кабинет върна старото положение.

Преди това на два пъти кабинетът "Петков" опита да премести международните арбитражни дела в правосъдното министерство с промени в ГПК, които обаче бяха отхвърлени в Народното събрание. Първият път, защото бяха вкарани в преходните разпоредби на Бюджета 2022 г. и се сметнаха за странични на основния закон. Вторият път - заради многото отрицателни мнения на експертите. Основно обструкциите срещу закриването на това звено на МФ бяха, че правосъдното министерство няма капацитет да поеме толкова много дела, че е необходимо време да се обиграе в сложната материя на международния арбитраж и има опасност държавата да загуби някои от делата за стотици милиони лева, които се водят в момента.

АЕЖ за новите правила в МФ: Институциите нямат право да ограничават произволно достъпа на журналисти до пресконференции

Държавните институции нямат право да ограничават произволно достъпа на журналисти до отворени пресконференции. Това се казва в позиция ...

Дирекция "Съдебна защита" в МФ осъществява процесуалното представителство на държавата съгласно Гражданския процесуален закон, но ГКП урежда само делата пред българските съдилища, се посочва в мотивите за исканата промяна. Така представителството на държавата по международни арбитражни дела попада извън обхвата на ГПК и е уредено в Устройствения правилник на МФ като функция на звено от администрацията на министерството.

"Преминаването на тази дейност към друга администрация е съобразно направена преценка по целесъобразност в рамките на управленските виждания за оптимизиране на процесите на държавно управление. Също и в контекста на целта за разширяване на обхвата на процесуалното представителство на държавата, провеждано от министъра на правосъдието", се посочва още в мотивите.

Затова се предвижда дирекция "Съдебна защита" да бъде закрита, като 6-има от експертите преминат на работа към Министерството на правосъдието. Други 6 ще бъдат прехвърлени в дирекция "Правна" на МФ, а 5 щатни бройки се съкращават.

Адв. Ивайло Дерменджиев още преди година публикува становище, в което подкрепи идеята защитата на държавата в международните арбитражни дела да премине към правосъдното министерство. Той посочва, че се е наложила практиката за тези дeлa Mиниcтepcтвoтo нa финaнcитe да ангажира чyждecтpaнни aдвoĸaтcĸи ĸaнтopи, за което страната ни плаща огромни хонорари.

Адв. Демерджиев е убеден, че "обединените опит и експертиза на Министерството на правосъдието и тези на експертите от дирекция “Съдебна защита” на МФ бeзcпopнo щe дoвeдат дo пo-ĸoмпaĸтнo и eфeĸтивнo тpeтиpaнe нa възниĸнaлитe ĸaзycи, което щe oптимизиpa и oгpaничи нaпpaвeнитe пpeз пocлeднитe 10 гoдини ĸoлocaлни paзxoди зa aдвoĸaтcĸи xoнopapи". Той дава следния пример - от отчeтa зa изпълнeниeтo нa бюджeт нa Mиниcтepcтвo нa финaнcитe зa 2021 г. става ясно, чe aдминиcтpиpaнитe paзxoди зa cъдeбни и apбитpaжни пpoизвoдcтвa зa същата година ca в paзмep нa внyшитeлнитe 92,369 млн. лв., пo-гoлямaтa чacт oт ĸoитo, cлeд пpocти cмeтĸи, изглeждa ca били плaтeни нa aнгaжиpaнитe oт Mиниcтepcтвo нa финaнcитe aмepиĸaнcĸи aдвoĸaтcĸи ĸaнтopи.

Депутати недоволстват, че Асен Василев го няма на комисия

Голяма част от депутатите в Комисията по въпросите на ЕС изразиха недоволство от отсъствието на вицепремиера и финансов министър Асен В...

В момента страната ни води пред чужди юрисдикции 5 арбитражни дела, се посочва в мотивите.

През февруари тази година служебният финансов министър Росица Велкова обявява нова процедура за процесуално представителство по арбитражни дела в чужбина за следващите четири години, като сключените въз основа на тях договори ще действат до приключването на работата по всеки един от тях. Явяват се 8 кандидати, все чужденстранни адвокатски кантори, като четири от тях са отстранени заради различни пропуски. След оценка на офертите от комисията, Велкова с решение от 19 май се спира на две кантори - White&Case LLP и Arnold&Porter Kaye Scholer LLP. В случай, че някоя от тях се откаже от сключване на рамково споразумение, МФ ще покани другите две кантори - Dechret Paris LLP и Foley Hoag LLP. Няма информация дали са подписани договори.

МФ и досега е ползвала услугите на White&Case и Arnold&Porter Kaye Scholer. White&Case е кантората, с която България загуби делото с "Атомстройекспорт" за АЕЦ Белене и държавата беше осъдена да плати над 1 милиард лева. 20 милиона бяха адвокатските разноски на White&Case.

Най-вероятно закриването на дирекция "Съдебна защита" в МФ и преминаването на защитата по международните дела към МП ще обезсмисли избора на тези кантори.

Някои наблюдатели виждат в тези рокади лобиране на други представители на адвокатската гилдия, които желаят да се наместят на този пазар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Запасите от пшеница в държавните складове на Индия достигнаха 16-годишно дъно

Калфин: Увеличението на пенсиите не зависи от правителството, а само от закона

Бивш социален министър за пенсиите: Буря в чаша вода

Нотариусите станаха важни партньори на НАП, ето какво ще проверяват

КНСБ: Заради рецесията в Германия вече има сътресения на пазара на труда у нас

Димитър Главчев: Пенсионерите ще получат 11% увеличение (ВИДЕО)

Украинци дойдоха в Белене, за да се запознаят с оборудването на АЕЦ

ОББ: Търговията с Европейския съюз – единствената с положително салдо

Електрохолд получи четири награди в конкурса „Най-зелените компании в България 2024“

За първи път от 17 години: Германските строителни работници стачкуват

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика