Не само ПАВЕЦ "Чаира": Още една ВЕЦ мощност е извън строя

31300
Не само ПАВЕЦ "Чаира": Още една ВЕЦ мощност е извън строя
Снимка: НЕК

Не само Помпено-агрегатна водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) "Чаира", но и Водноелектрическата централа (ВЕЦ) "Тешел" е напълно спряна, става ясно от отговора на енергийния министър Румен Радев до депутата Калоян Икономов (ПП-ДБ). За двете съоръжения предстоят тежки ремонти за милиони, планирани да започнат догодина.

Както Actualno.com наскоро писа, ремонтът на ПАВЕЦ "Чаира" е разделен на четири етапа – по един за всеки хидроагрегат. По индикативни данни той ще е на стойност около 80 млн. лева.

Аварията във ВЕЦ "Тешел", която се намира между Девин и Доспат, възникна в началото на август. Още: НЕК изключва ВЕЦ Тешел за ремонт, в Доспат се тревожат от преливане на язовира

"По време на извънреден оглед на 02.08.2023 г. на съоръженията към ВЕЦ "Тешел" е установено увреждане на панцерован участък на главна напорна деривация (ГНД) Тешел. Поради тази причина към настоящия момент водни обеми не се подават към ВЕЦ "Тешел", но централата е в изправно техническо състояние. Назначена е комисия и е направен анализ на текущото състояние и възможните причини. До края на месец декември ще бъде осигурена алтернативна схема за прехвърляне на води от яз. Доспат към изравнител "Тешел". По този начин ще бъде осигурен ресурс за пълноценна работа на долните стъпала на каскадата", пояснява министър Радев.

Щети и пари

Белегът за проблема бил завишени филтрации на водата по главната напорна деривация, свързваща централата с язовир Доспат. Именно при извънредния оглед е установен участък от около 830 метра между изходната шахта на дюкер „Борино“ и апаратната камера с компрометирана облицовка (панцеровка).

Зоната започва на около 900 м след изходната шахта на дюкер „Борино“ и свършва на около 1000 м преди водната кула на Тешел. Тя попада в панцерован участък от главната напорна деривация с кръгло напречно сечение с диаметър 2900 мм.

„Почти целият компрометиран участък е непроходим. Панцеровката е отлепена от стените на тунела и е силно деформирана/смачкана и разкъсана, като на места двете срещуположни „стени“ са се допрели“, сочат документи от обществената поръчка, обявена от НЕК за ремонт на тръбата. Тя е с прогнозна стойност 6,9 млн. лв. без ДДС и за изпълнението й са подадени пет оферти.

Само две фирми участват самостоятелно – „Джи Пи Груп“ и „Ековат-България“. Другите четирима кандидати са консорциуми. Ценовите им предложения са отворени, като най-високото е близо 8 млн. лв. (навишаващо прогнозната обявена стойност), а най-ниското е 2,9 млн. лв. По всяка вероятност от кандидата, подал евтината оферта, вече е поискана ценова обосновка, тъй като тя е с много голяма разлика от останалите.

За възстановяването на тунела в компрометирания участък спечелилият търга ще трябва да изготви проект за демонтаж на облицовката и инжекционния разтвор зад нея, както и за последващия ремонт. Общият срок за всичко е 210 календарни дни.    

Хидрокомплексът „Доспат-Тешел“ е първото енергийно стъпало от каскадата „Доспат- Цанков камък“, по която са изградени 3 ВЕЦ: „Тешел“, „Девин“ и „Цанков камък“. С хидрокомплекса се осъществява прехвърлянето на водни маси от поречието на р. Места в поречието на р. Въча.

Първото стъпало на каскада „Доспат-Цанков камък“ – ВЕЦ „Тешел“ обхваща язовир „Доспат“, събирателните деривации „Вищерица-Канина“ и „Бистрица“, водохващанията при възел „Змеица“, напорната деривация за ВЕЦ „Тешел“ и станционния възел включващ водната кула, апаратната камера и ВЕЦ „Тешел“.

Още по темата: 

10 години ПАВЕЦ "Чаира" е експлоатирана грешно, обяви Денков

Аварията в ПАВЕЦ "Чаира": Експертен анализ пред депутатите за причините

Звучащото скандално мнение за ПАВЕЦ "Чаира" на Богомил Манчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика