НЕК изключва ВЕЦ Тешел за ремонт, в Доспат се тревожат от преливане на язовира

10668
НЕК изключва ВЕЦ Тешел за ремонт, в Доспат се тревожат от преливане на язовира
Снимка: НЕК

Националната електрическа компания (НЕК) започва ремонт на деривационнен тръбопровод при ВЕЦ Тешел, но кметът на Доспат сигнализира за опасност от преливане на язовира, докато го изпълнят.

Поради констатирани завишени филтрации на вода в района на ВЕЦ Тешел и главна напорна деривация, свързваща централата с яз. Доспат, НЕК извърши превантивни мерки за източване на деривационния тръбопровод. Вследствие на извършените огледи на тръбопровода са установени линейни участъци с нарушена вътрешна панцеровка (облицовка).

Предприети са действия за установяване на причините и подготовка за извършване на възстановителни ремонтни работи при спазване на най-високи мерки за безопасност на околната среда, служителите и съоръженията. Съоръженията на ВЕЦ Тешел не са засегнати, като в периода на извършване на ремонтни дейности централата ще бъде изключена. Това се казва в официално съобщение на НЕК.

От там уточняват, че водите на язовир Доспат се отправят към ВЕЦ Тешел чрез главната деривация с дължина 16,2 км., от които 15 км са тунели.

ВЕЦ Тешел е първото стъпало на каскадата Доспат-Въча. В централата са монтирани 2 турбогрупи тип Францис с обща мощност 60 МВт.

Притеснения

В писмо до НЕК обаче кметът на Доспат Елин Радев изразява сериозно притеснение от предстоящия ремонт.

"В общественото пространство усилено се говори за много сериозна повреда на напорния тръбопровод в участъка от яз. Доспат до ВЕЦ Тешел. Говори се за повредени около 1,3 км от тръбопровода, който е с диаметър от около 3 м. Вследствие на възникнал вакуум в деривацията тръбопроводът е смачкан буквално до степен липса на каквато и да е проводимост на вода. В общественото пространство циркулира информация, че ремонтът на съоръжението ще е с продължителност от порядъка на 2 и повече години. Това означава, че след започване на ремонтните дейности, яз. Доспат ще поема води от естествени притоци и валежи, без да може да изпуска вода при нужда, освен през преливника", сочи градоначалникът.

Според последната сводка за нивото на яз. Доспат на предприятие "Язовири и каскади" - язовирен район "Родопи", от 1-ви август т. г. яз. "Доспат" е завирен на 406 103 610 млн. куб. м. от възможни 449 248 693. 

По думите на кмета, ако тази информация е вярна, възникват много сериозни въпроси, проблеми и опасности пред населението на община Доспат, в частност на жителите на с. Барутин и част от жителите и промишлената зона на Доспат.

Той пита за безопасността на населението какви мерки са взети.

"Ако в период на 2 и повече години язовир "Доспат" само поема и не може да изпуска вода, то неименуемо ще се стигне до преливане на вода през преливника. А при сегашното ниво на водата и при зачестилите поройни валежи напоследък, капацитетът до кота преливник ще бъде достигнат още наесен. При тази ситуация, огромни маси вода ще се изливат от язовира без възможност за абсолютно никакъв контрол. По наши данни направената корекция на река Доспатска в частта на промишлената зона на гр. Доспат, може да поема до 7 куб. м в секунда, което е нищожно количество при положение, че се получи преливане на язовира", пише още кметът.

Конкретните му въпроси са:

  1. Какви са възникналите аварии по деривацията и какъв участък (в метри) подлежи на ремонт?
  2. Колко години ще продължи ремонтът?
  3. Как ще се предотврати преливане на яз. Доспат по време на ремонтните дейности?
  4. Кои населени места по поречието на река Доспатска са поставени под риск от наводнение при евентуално преливане, включително и в съседна Гърция? ОЩЕ: Разкриха причината за измирането на пъстървите в река Девинска
  5. С какви параметри ще е приливната вълна – метри в секунда, ниво на реката?
  6. Какви територии ще бъдат залети и какво ще е нивото на водата? 

Кметът уточнява, че авария от подобен тип не се е случвала от изграждането на деривацията до момента (повече от 40 години). Затова той иска да знае каква е причината за аварията и кои са длъжностните лица, допуснали да се случи това? И още - каква отговорност ще понесат виновните лица, допуснали авария за милиони левове?

Предсрочно: НЕК връща 1,1 млрд. лева по загубено дело за АЕЦ "Белене"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян