Аварията в ПАВЕЦ "Чаира": Експертен анализ пред депутатите за причините

6567
Аварията в ПАВЕЦ "Чаира": Експертен анализ пред депутатите за причините
Снимка: МЕ

Аварията в IV хидроагрегат на ПАВЕЦ "Чаира“ която се случва на 22.03.2022 г., е следствие от умора на метала в статичните лопатки на спирална камера. До този извод достигат докладите на Технически университет - София и швейцарската компания AFRY, които бяха натоварени със задачата да разследват проблема и да изготвят анализ за причините за възникване на аварията и как може да бъде отстранена тя - това твърдят от партия "Възраждане".

Изнесено заседание на парламентарната Комисия по енергетика беше организирано в машинната зала на централата, където беше изслушан обобщен анализ от докладите на Технически университет - София и AFRY. 

Две основни причини за аварията

Според посоченото от "Възраждане" за доклада, до преждевременната умора на метала след само 25 години експлоатационен живот са довели 2 основни причини. "Докладът посочва силна амортизация на ключови съоръжения от хидроагрегата, като подчертава че повредите са нетипични за подобен тип съоръжения в световната практика. Като основни причини за настъпилата авария се посочват оригиналния дизайн на турбината*, който създава високи локални напрежения, и кавитация (частично повърхностно разрушаване на метала), които водят до натрупване на умора в материала. За времето си (осемдесетте години на 20 в.) това е бил оптимален дизайн на турбината за т.нар. нулев (пилотен) проект на високонапорна ПАВЕЦ", казват от енергийното министерство.

Още: Звучащото скандално мнение за ПАВЕЦ "Чаира" на Богомил Манчев

Първата е неправилна поддръжка на централата. По предписание на производителя на оборудването „Тошиба“, рехабилитация трябва да се прави на всеки 12 години. Първият цикъл на ремонтни дейности, обаче, е бил пропуснат и първият ремонт се прави 24 години след пускането на агрегат 1 и 2. Причината ремонтът да започне от четвърти агрегат, който се тества пръв, е, че именно той дава дефект през 2019 г. и затова е взето решение да се започне с него.

Втората основна причина е, че централата се е експлоатирала неправилно. Тя е замислена като компенсираща мощност на АЕЦ „Козлодуй“. През годините между 2014 и 2019, обаче, покрай разрастването на ВЕИ сектора, ПАВЕЦ „Чаира“ се утвърждава като най-лесния и гъвкав начин за балансиране на енергийната система, поради краткото време от само 2 минути за стартиране или допълнително увеличение на мощността на работа на централата. Тогава на власт е Бойко Борисов.

Още: Съсипването на ПАВЕЦ "Чаира": И сегашната власт налага учудваща версия

Колко ще струва ремонтът?

Проблемът е в това, че тя има определен брой цикли на пускане и спиране, по време на които натоварването и износването на хидроагрегатите е най- голямо. Именно по-честата нужда от пускане и спиране е довела до преждевременната умора на метала. По предварителни оценки ремонтът на четирите хидроагрегата ще струва приблизително 80 милиона лева. По- лошото е, че той не може да бъде извършван по едно и също време и ще отнеме години.

На заседанието, което е по инициатива на депутата от ГЕРБ Делян Добрев и министъра на енергетиката Румен Радев, стана ясно, че до края на 2024 година ще заработи само един от четирите хидроагрегата, което означава още стотици милиони пропуснати ползи на година. Само за 2022 година, когато цените на електрическата енергия бяха в своя пик, пропуснатите ползи от спрените мощности на ПАВЕЦ „Чаира“ възлизат на над 1.6 милиарда лева.

"Луд умора няма": Разбихме най-уникалната си енергийна мощност ПАВЕЦ Чаира

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика