Няма изгледи за спиране на доставките на газа и за моя оставка, заяви Орешарски

16335
Няма изгледи за спиране на доставките на газа и за моя оставка, заяви Орешарски
Снимка: БГНЕС

Към момента нямаме основание да прогнозираме спиране на доставките на газ. Разбира се, рискът от такава ситуация остава. Това заяви премиерът Пламен Орешарски на брифинг в парламента днес, предаде "Фокус".

„Ситуацията в Украйна е напрегната още от самото начало. Вярно е, че има ескалация в последните седмици. Не сме сменили нашата позиция спрямо тази преди около месец, в която призовавахме двете участващи страни да се въздържат от провокации. Специално властите в Украйна да водят по-интеграционна политика и да разчитаме на дипломатически и политически средства за уреждане на този конфликт, а не на други конфронтационни. Нищо повече не можем да добавим към днешна дата, напротив – може да препотвърдим тази наша позиция”, коментира министър-председателят

Орешарски даде да се разбере, че няма информация върху Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да е оказван какъвто и да било политически или партиен натиск по отношение на лицензите на ЕРП-тата. "В момента, в който те влязат в текстовете на закона, ще отпадне и процедурата за отнема на лицензите. Ако не се съобразят с българските закони, вероятно ДКЕВР ще отнеме техните лицензи", категоричен бе премиерът и допълни, че неговите инструкции са били винаги да се спазва законът. Дали си спомня за среща на 17 април с един от шефовете на ЕРП-тата и министър Драгомир Стойнев, Орешарски каза: „Със Стойнев – не, не си спомням датата. В този период имах среща с представители на EVN и Джейлан и единствената тема, която беше дискутирана, беше строителството на Горна арда”.

Министър-председателят бе помолен да коментира и твърденията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че правителството няма да се справи без актуализация на бюджета. "Изглежда, че колегите от опозицията добре разбират от актуализация и няколко пъти в своя мандат правиха такава, за разлика от предишни години, когато не са правени актуализации. По принцип всичко е възможно, но за първите три месеца няма данни да твърдим, че ще има актуализация", настоя Орешарски.

Петков пита: Колко плащаме за срещите на Орешарски с народа?

Изнесените заседания на правителството в последно време, които се провеждат извън столицата, са всъщност "зле прикрит стремеж правител...

Армията има нужда от допълнителни средства и това е очевидно от години, отчете той. "Работим по този въпрос и ако не от тази финансова година, то за следващите ще мислим по-сериозно за заделяне на средства за превъоръжаване най-вече по отношение на Военновъздушните сили", обеща премиерът.

Запитан дали ще подаде оставка, ако БСП не спечели европейските избори, Пламен Орешарски отвърна с усмивка, че би се радвал на изборна победа на двете партии, които подкрепят правителството. "Нека дискутираме резултатите след изборите", призова той.

"Ще си подам оставка тогава, когато е очевидно, че не мога да се справя със своите задължения. На този етап мога", посочи Пламен Орешарски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика