Няма как да бъде въведена минимална цена на хляба

15116
Няма как да бъде въведена минимална цена на хляба
Снимка: БГНЕС

Хлебопроизводителите от Благоевград в момента изпращат зов за помощ и за намеса на държавата в изпълнение на нейните контролни функции. При развитието на свободния пазар на договаряне между доставчик и търговец няма как да бъде въведена минимална защитна цена на хляба. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” председателят на Управителния съвет Браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Марияна Кукушева.

Според нея може да бъде въведена диференцирана ДДС ставка на хляба, която ще обезсмисли съществуването на сивия сектор. "В коментара си колегите споменават, че от 40 фирми, регистрирани в областта (Благоевград), в момента остават и работят около 4. Да, прави са, но не малък е процентът на сивата икономика”, обясни тя и добави, че този процент се развива безпрепятствено без оглед на това кой управлява държавата", добави Кукушева.

Половината хляб у нас се произвежда в сивия сектор

Половината от хляба в България се прави в сивия сектор. Фурните, които работят нелегално, не подлежат на никакъв контрол, съобщава Нова...

Минимална та защитна цена е невъзможна, защото в хляба се слагат борсови суровини. Като такива пшеницата и брашното непрекъснато променят цената си. Тази цена не се влияе от търсенето и предлагането в България или само в Черноморския басейн. "Тоест, да се опиташ да определиш цената на пшеницата и брашното на борсата е абсолютно невъзможно в пазарно общество и второ е леко несериозно”, подчерта председателят на Управителния съвет Браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите.

В ценообразуването на хляба влиза цената на енергийните източници. "Цената на тези източници в България се променя на всеки три месеца от Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). В никакъв случай тази цена сумарно не става по-ниска, а продължава да върви нагоре. С оглед на това отново имаме предпоставка да бъде невъзможно определянето на минимална защитна цена", каза още Кукушева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика