Няма санкционирани за отравянията на пчели тази година

10234
Няма санкционирани за отравянията на пчели тази година
Снимка: Ива Иванова/ Аctualno.com

Няма наложени санкции за хилядите изтровени пчелни семейства тази година в Плевенско, Бургаско и други райони на страната. Това стана ясно от отговор на Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ) на изричен въпрос на Actualno.com относно статистиката за санкциите при убити заради нерегламентирано пръскане с препарати пчели.

Пчеларите от години алармират, че земеделски стопани пръскат нерегламентирано с отровни препарати за растителна защита, което не само убива пчелите, но и влиза в меда и хранителната верига. Напоследък зачестиха такива случаи. Утре браншът се вдига на протест в Плевен и ще поиска по-високи санкции, дори затвор за този, който трови пчели.

Пчелари искат спиране на субсидии за стопани, които не предупреждават и пръскат с пестициди

Поредно оплакване на пчелари срещу земеделски производители, които пръскат с пестициди и това убива пчелни семейства. Става въпрос за с...

Дали и доколко държавата търси възмездие - на тези въпроси Actualno.com потърси отговори от БАБХ.

Санкцията за стопанин, който пръска без да предупреждава пчеларите, съгласно Закона за защита на растенията е от 1500 до 3 600 лв, което не изглежда съразмерно със загубите на разорените пчелари и потенциалните мащабни последици от опасни и за човека отрови. "Който не изпълни задължение за уведомяване по чл. 112, се наказва с глоба от 1500 до 2400 лв., а когато нарушението по ал. 1 е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция от 2400 до 3600 лв.", уточниха експертите на БАБХ.

По въпроса дали БАБХ има статистика колко глоби са наложени за такива нарушения, от Агенцията съобщиха, че "във връзка с липса на уведомителни писма, за 2018 г. са съставени 4 акта за установено административно нарушение".

Припомняме, че през зимата на въпросната 2018 година заради последиците от такива нарушения, представителите на пчелния бранш отчаяно погребаха българското пчеларство пред сградата на земеделското министерство. Тогава председателят на Обединения пчеларски съюз Михаил Михайлов алармира, че през последните 9 години с 43% са намалели пчелните семейства в България, като само през последната година загиналите са със 77,9% повече! 96 952 броя пчелни семейства са загинали, от които 21 053 от отравяния. Затова едно от исканията на пчеларите беше да се акредитира лаборатория за изследване на отровени пчели и замърсени с пестициди пчелни продукти.

Пчелари подготвят блокада на пътя Плевен-София заради натровени пчели

Пчелари готвят блокада на пътя Плевен-София заради натровени пчели, предаде БНТ. Пострадали са кошери в плевенските села Биволаре и Бо...

Попитахме експертите на БАБХ в България разрешено ли е ползването на пестициди и хербициди, след като дълго време в ЕС имаше временна забрана, която в някои държави премина в постоянна и ето какво ни отговориха: "Съгласно Закона за защита на растенията продуктите за растителна защита се предлагат на пазара и се употребяват след издаване на разрешение (за пускане на пазара и употреба). Разрешение се издава след установяване на съответствието на продукта за растителна защита с изискванията на Регламент ЕО №1107/2009. Съответствието се установява чрез извършване на подробна оценка на продукта и на активното вещество, включено в него. Решение се взема от Съвета по продукти за растителна защита, който прави предложения до изпълнителния директор на БАБХ за разрешаване или отказ от разрешаване на продукта за растителна защита".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕК одобри за финансиране проект на икономическото министерство

Гърция повиши минималната заплата

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика