Нямало е прозрачност при оценяването на проектите с регионално значение в началото на 2014 г.

4320
Нямало е прозрачност при оценяването на проектите с регионално значение в началото на 2014 г.

Липса на прозрачност и обективност установи Сметната палата при одит на процедурата за избор на проекти и програми за целите на Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” за периода от 01.01.2014 г. до 31.03.2014 г., съобщиха от одитната иституция.

За постигането на целите на програмата със Закона за държавния бюджет на България за 2014 г., в рамките на определения резерв в Централния бюджет за икономически растеж и държавност, са предвидени до 500 млн. лв., като условията, реда и критериите за избора на проекти и програми и прозрачното разходване на средствата трябва да определи Министерският съвет.

В плевенско нарастват инвестициите в жилищно строителство

Строежът на 27 нови сгради започна през последното тримесечие на административна единица Плевен, информират от Националния статистическ...

Одитът е установил, че не са създадени предпоставки за осигуряване на обективност и прозрачност при оценяването и класирането на проектите с регионално и местно значение. Законовото изискване е изпълнено формално с приемането на ПМС № 4 от 16.01.2014 г., но предвидените ред и критерии са фрагментарни и твърде общи, за да бъдат добра основа за обективно номиниране и оценяване на проекти и програми, които кандидатстват за финансиране. С вътрешни актове не са въведени допълнителни правила и процедури за избора на проекти и програми.

На практика областните управители не са извършвали подбор и оценка преди номинирането на проектите с регионално и местно значение, а са предоставили на Междуведомствения съвет всички постъпили проектни предложения, с изключение на предложенията на 3 общини от област Кюстендил, поради преценка, че общините могат да ги финансират от други източници.

Какви пропуски е уставила Сметната палата относно регламентираните изисквания за оценка и класиране на проекти и до колко е била адектватна информацията за дейността на Междуведомствения съвет четете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика