Новият стар шеф на АЕЦ "Козлодуй": До края на месеца трябва да се сключат договорите за 5-и и 6-и блок

21257
Новият стар шеф на АЕЦ "Козлодуй": До края на месеца трябва да се сключат договорите за 5-и и 6-и блок
Снимка: БГНЕС

Очаквам до края на месеца да бъдат сключени договорите за удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви Димитър Ангелов, настоящият директор на централата, който замени на поста уволнения Иван Генов, съобщава БНР.

По думите на Ангелов, ако до края на месеца успеем да сключим договора, се очаква изпълнението да завърши някъде края на 2016-а година. Първо изтича ресурсът на 5-и блок.

Богомил Манчев: Атакува ме влиятелен човек от НЕК, но той вече не е влиятелен

Чакаме държавата да си свърши задачата. Така коментира развитието на обвинението срещу себе си соченият за силния човек в българската е...

"Считам, че е правилно да се изгради 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“, естествено при изгодни за страната условия. Какво ще бъде решението какво трябва да се направи не е от моята компетенция. Това е в компетенцията на правителството, което трябва да реши", коментира още той. 

"Не мога да кажа защо е отстранен Генов. Аз, когато бях там, нямаха намерение да освобождават Иван Генов, защото се очакваше той да остане в борда на директорите и да работим заедно, да има приемственост и да решаваме съвместно бъдещето на централата. За съжаление, той категорично отказа, така че аз нямах възможност да питам защо е освободен Генов, и аз бях изненадан", заяви Ангелов по повод уволнението на колегата си. Преди години Ангелов пак прекара известно време на поста изпълнителен директор на АЕЦ-а.

Друг бивш шеф на централата - Йордан Йорданов - пък коментира поскъпването на тока. "Системата от дълги години е сбъркана. ДКЕВР, което определя цените, е една социалистическа организация. На свободния пазар АЕЦ „Козлодуй“ се опитва да пробие, но не продава ток, а продава чрез посредници. Единият посредник е НЕК,  а другият посредник са частници, които също като стават посредници увеличават цената на тока. Затова години наред ние, група експерти, пледираме и трябва да се приеме тази Национална стратегия 2030-2050-а година за развитие на енергетиката в България, защото не може  да имаш свръхпроизводство и в същия момент да имаш постоянно повишаване на цената на тока", заяви той.


Досегашният шеф на "Козлодуй": Писна ми от циркове, това беше краят

Не за първи път си тръгвам от АЕЦ "Козлодуй", но със сигурност е за последен - вече ми писна от всички тези циркове. Това заяви пред БН...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика