НПО твърди: Синдиците на КТБ не са събрали нищо

2840
НПО твърди: Синдиците на КТБ не са събрали нищо
Снимка: БГНЕС

Синдиците на КТБ по всяка вероятност не са събрали повече средства от тези, които са изхарчили. Това твърди воденото от Вера Ахундова НПО "Ние, гражданите".

Според неправителствената организация публично известните до момента данни за активите на КТБ, включително дадената в парламентарния контрол информация от финансовия министър Владислав Горанов, "представляват моментна снимка на състоянието към дадена дата".

От "Ние, гражданите" намекват, че квесторите на КТБ са събрали реално само 578 млн. лева! Още при затварянето на банката (на 20.06.2014 г.) КТБ АД по информация на служители на КТБ имаше парични средства за над 580 млн. лв., като над 300 млн. лв. от тях бяха събрани от клоновата мрежа на КТБ и ценни книжа на падеж за над 600 млн. лева, заявява воденото от Ахундова НПО."Ние, гражданите", задава следните въпроси на синдиците на КТБ:

1. Каква е сумата, засечена като налична при постъпването на квесторите и синдиците в банката?

2. Какви разходи и за какви дейности и услуги са направени от квесторите за периода на квестурата и на синдиците от встъпването им в длъжност досега? Как се разпределят по пера плащанията за за административни разходи, адвокатски възнаграждения, консултантски услуги и т.н.от 20.06.2014 г. до момента, осъществени от квесторите, и отделно от синдиците?

3. Колко и кои цесии, осчетоводени от квесторите в края на 2014 г., са оспорени от синдиците по съдебен път? Какъв е размерът на оспорените прихващания – посочената сума в общ размер на 3,5 млрд. лв ли и какъв е крайният финансов резултат при завършени съдебни процедури? Каква е стойността на адвокатските и консултантските възнаграждения по оспорените прихващания?

Делото за екстрацията на Цветан Василев тръгва от самото начало

Екстрадицията на Цветан Василев от Сърбия в България пак изглежда като твърде далечна перспектива. Причината - делото за връщането на б...

4. Каква е общата стойност на всички активи на кредитополучатели, които след 20.06.2014 г. по различни схеми стават собственост на трети лица без да постъпват суми в банката за погасяване на кредитите?

5. Колко искове са заведени от синдиците за оспорване на сделки за продажба на трети лица на активи, придобити с кредити от банката?

6. Какви действия са предприели синдиците на банката спрямо избраните от тях частни съдебни изпълнители в случаи на публични продажби на активи значително под пазарната цена? Например активи като:

- сградата на „Агрокомплект” ЕАД в гр. София до паметника на В. Левски, с РЗП от 2 620 кв.м., обявена за продан на 12.08.15 г. от ЧСИ Милен Бъзински за цена от 1,3 млн.евро.

- хлебозавода в Стара Загора, обявен за публична продан на 14.08.2015 г. от ЧСИ за цена от 3,5 млн.лева.

Бъчварова в отбранителен режим - защо да сме вярвали на Цветан Василев?

Мисля, че този човек, който има такива обвинения, трябва да съдейства на българската прокуратура. Защо да вярваме на Цветан Василев, ко...

- телевизионното оборудване на ТВ7, закупено през 2013 г. за 5 млн.лева, обявено за продажба през август 2015 г. от ЧСИ Неделчо Митев за под 1 млн.лева.

- новата печатница в София с РЗП от 11 000 кв.м., заедно с терен от 30 дка, обявена за продан на 10.08.16 г. от ЧСИ Стоян Якимов за цена от малко над 2 млн. лева и много други.

7. Как точно се дешифрира загубата от 4,222 млрд. лв., противопоставена на сбора на наличните суми и оспорените сделки? Как точно в този контекст се тълкува оценяването и продажбата на активи с обявена от одитори нулева стойност?

Коя е Вера Ахундова

Ахундова е съпруга на прокуриста на „Рила Стил” Рауф Ахундов. То е всъщност наследник на създаденото през 1971 година от държавата предприятие „Рила Стил”. Преди две години в The New York Times се появява статия за това какъв депозит има предприятието в КТБ – 2 млн. долара. През 2013 година Вера Ахундова е обявена за агент на Държавна сигурност, като ръководител на предприятие с непогасени кредити към фалиралата през 90-те години на миналия век Минералбанк и към ЦКБ. Става въпрос за „Плама Плевен”, където Ахундова е била член на Съвета на директорите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика