Нужен е отделен закон за европейските пари, смятат експерти

14219
Нужен е отделен закон за европейските пари, смятат експерти
Снимка: Getty Images/Guliver

Усвояването  на европейските средства трябва да се подобри, а за това може да помогне рамков закон в областта. Около това становище се обединиха повечето участници в кръгла маса на тема „Управлението на еврофондовете – към ефективни решения. Споразумение за партньорство България – Европейска комисия 2014-2020”.

„В началото на годината трябва да започне да се подготвя законопроект, който да осигури предсказуемост на средата и да гарантира качеството на проектите, защото има много безсмислени проекти, които се финансират с евросредства”, каза Атанас Папаризов, председател на Съвета по членство в ЕС, национални приоритети и европейски фондове на НС на БСП.

5 нови реформи в селскостопанската политика на ЕС от 2014

Пет законодателни акта за реформиране на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС бяха одобрени след споразумение между Съвета и Евр...

На дискусията присъства и евродепутатът Илиана Йотова, която определи процеса на рестрикции на вече одобрени проекти като „много тревожен”. По думите й по фонд „Рибарство” ще загбим още 5 млн. евро, като общите загуби по него ще се равняват на около 10 млн. евро. Проблем е и това, че често една фирма става монополист в одитите на даден проект и в процесите се намесват политически елементи.

Атанас Папаризов и представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България направиха и предложения за нови структури, които да контролират усвояването на европарите. Вижте какви са те и си припомнете колко ще получи България от европейския бюджет в expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика