Обещание: Ще има 100 държавни бензиностанции до пролетта

3124
Обещание: Ще има 100 държавни бензиностанции до пролетта
Снимка: БГНЕС

За периода на пандемията борсовите цени на петрол са намалели драстично. Същевременно в същия период при търговията на дребно големите вериги поддържат цена на дизела средно с около 30 ст. над средната цена и около 55 ст. от цената в складовете. При бензина статистиката за цената е подобна. Това заяви на брифинг министърът на финансите Владислав Горанов. Поводът бе извънредно заседание на правителството за създаването на Държавна петролна компания със съответни  държавни бензиностанции.

Според Горанов жителите на София могат да видят разлика от 50-60 стотинки в бензиностанциите в различните квартали на столицата.

"Не е тайна, че темата с цената на горивата на дребно е коментирана с години и е била предизвикателство пред обществото. Многократно сме коментирали, че има и отклонения от очакванията на хората. Когато международните цени на петрола се променят с определен процент, не същото се забелязва при цената на горивата на дребно в България. В подкрепа на тази констатация мога да ви припомня, че са се провеждали и много протести. Многократно е сезирана Комисията за защита на конкуренцията, многократно са извършвани анализи, от които сме получавали данни, че конкуренцията работи. В период на криза все по-остро се забелязват някои диспропорции, които нямат обективно обяснение", заяви Горанов.

"Изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси може да бъде обобщено по следния начин. Тези складове са собственост на 6 икономически субекти", обясни министърът. Така се е породила идеята Държавния резерв да се прехвърли на отговорността на държавната компания. Тя ще може и да оперира вместимостите, с които Резервът разполага.

"Ако собственик на бензиностанция у нас иска да продава, той има две опции - да внесе от чужбина чрез отложено плащане на акциз. При това условие той трябва да има складово помещение, в което да съхранява горивото. Ако на този търговец му се откаже достъп до лицензиран данъчен склад, той има само една опция - да си купи горивото директно от Гърция с платен акциз", обясни Горанов. Той добави, че КЗК многократно е сигнализирала държавата за този проблем.

"Смятаме, че ако държавните бензиностанции ценообразуват разумно, ще предоставят цена, подобна на останалите, или по-добра. Ще се изградят обекти в големите населени места и на места, където липсва предлагане на качествени горива, а също и по магистралите и първокласните пътища" обясни министърът. До пролетта трябва да бъдат изградени около 100 обекта.

Караниколов за Държавната петролна компания: Не би следвало да има притеснение

Целта ни е с Държавната петролна компания гражданите да получават адекватна информация и картина относно цените и качеството на гориват...

"Приоритет на законопроекта са лицензираните данъчни складове и осигуряването на конкурентна среда. Четейки анализите и докладите на Комисията, оставаме с впечатлението, че всичко е наред, но изглежда, че не е така", добави той.

"Държавата осъществява цялата държавна власт относно всички регулаторни дейности. Регулацията на държавата относно горивата се свежда до определяне на акцизите и ДДС-то. Държавата, чрез свои предприятия, може да действа и като търговец. Важното е да действа като другите търговци", подчерта Горанов. 

"Не считаме, че изграждането на бензиностанции ще става със средства от държавния бюджет, ще се търси собствено финансиране", каза министърът на икономиката Емил Караниколов.

Според него основен приоритет в момента е изграждането на данъчни складове, тъй като това ще даде възможност на всички субекти да работят в по-конкурентна среда и съответно да предоставят по-качествена услуга на крайния потребител.

Припомняме, че в петък Министерството на финансите предложи създаването на държавно предприятие "Държавна петролна компания" към министъра на икономиката, която да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти. Така ще се оптимизира управлението на задължителните резерви и ще се гарантира постигането им и устойчивото им поддържане в изпълнение на изискванията на европейското законодателство.

Веселин Марешки: Не е ясно дали нашата идея за държавни бензиностанции няма да се побългари

„Учуден съм, че държавата решава да изгражда държавна верига от бензиностанции. Това е моя идея от 4-5 години, с която влязох в п...

"С цел гарантиране на максимална конкуренция на пазара на горива, лицензираните складодържатели няма да могат да отказват съхранението на горива на други вложители. Предвижда се и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители". Същия ден Петър Славов коментира пред Actualno.com, че именно равнопоставеният достъп до складове за горива е основен проблем и като депутат той и Мартин Димитров са се борили точно за това – защото липсата на равнопоставен достъп се отразява на конкуренцията т.е. на крайните цени.

„С оглед подобряване на конкуренцията на пазара и осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса, като допълнителна дейност, компанията ще изгради в следващата една година бензиностанции на територията на цялата страна в населените места и на основните пътни артерии. Бензиностанциите на държавната компания ще осигуряват възможност за зареждане и на електромобили, в контекста на стратегията за нисковъглеродна икономика и опазване на околната среда”, се казваше в прессъобщението.  Буквално минути след като излезе то, лидерът на "Воля" Веселин Марешки, който държи веригата бензиностанции VM Petroleum, поиска "Воля" да ръководи проекта по изграждане на държавната верига бензиностанции. Марешки отдавна прокламира идеята, като я вижда като котва срещу монопола на пазара за горива. Въпросът в случая обаче е в конфликта на интереси – след като имаш частен бизнес с горива, трябва ли ти да ръководиш и държавен бизнес проект?

Вижте още:

Удари ли държавата окончателно по "Лукойл" с решение да прави Държавна петролна компания?

Веселин Марешки: Президентът не посмя да коментира цените на горивата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕК одобри за финансиране проект на икономическото министерство

Гърция повиши минималната заплата

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика