Оптимистични очаквания за развитието на строителния сектор

11000
Оптимистични очаквания за развитието на строителния сектор
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Строителният сектор в България е оптимистично настроен за бизнес състоянието на предприятията в следващите месеци. През април съставният показател "бизнес климат в строителството" нараства с 8.4 пункта поради по-оптимистичните очаквания на строителните предприемачи. По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява, като и прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятния. Това показват изнесените днес данни на Националния статистически институт (НСИ).

През последния месец анкетата в сектора на строителството отчита и намаление на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Производственият график е осигурен с договори за по-голям период от време в сравнение с три месеца по-рано - 5.4 месеца при 4.9 за януари. Същевременно и очакванията на стопанските ръководители относно новите поръчки през следващите шест месеца се подобряват, показват данните от бизнес анкетите на НСИ.

Несигурната икономическа среда, финансовите проблеми и конкуренцията в бранша остават основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла.

Относно продажните цени в строителството по-голяма част от мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Като цяло общият показател на бизнес климата през април тази година се повишава с 2.5 пункта спрямо равнището си от предходния месец, което се дължи на подобрения бизнес климат в строителството и търговията на дребно. Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се повишава с 5.3 пункта спрямо март, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията.

Най-сериозният проблем за развитието на дейността в отрасъла продължава да бъде свързан с несигурната икономическа среда. Същевременно през последния месец се регистрира засилване на негативното влияние на фактора "конкуренция в бранша", който измества на трето място фактора "недостатъчно търсене".

По отношение на продажните цени в отрасъла преобладаващите очаквания на търговците на дребно са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Какви очаквания имат мениджърите в сектора на промишлеността и услугите може да прочетете в Expert.bg.

Спадът в строителството у нас през февруари е по-малък от средния за ЕС

Спадът на строителната продукция в България през февруари 2015 г. на годишна база е по-малък от средния за Европейския съюз. Това соча...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика