Орешарски и Стойнев уверяват, че седми блок на "Козлодуй" върви по план

19369
Орешарски и Стойнев уверяват, че седми блок на "Козлодуй" върви по план

Преговорите за строеж на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" вървят добре. Това стана ясно след срещата на премиера Пламен Орешарски и на икономическия и енергиен министър Драгомир Стойнев с главния изпълнителен директор на Westinghouse Дани Родерик в Министерския съвет.

Както е добре известно, правителството обсъжда с Westinghouse възможността за изграждане на седми блок в АЕЦ „Козлодуй“ с ядрен реактор с вода под налягане, използвайки технологията AP1000, припомнят от правителствената информационна служба.

Шефът на АЯР: Не можем да се месим в избора на технологии за нови мощности

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) не може да се намесва при избора на технологии за изграждане на нови ядрени мощности. Това каза на...

Информацията за доброто развитие противоречи на слуховете, че компанията-майка на Westinghouse - Toshiba, не е доволна от ситуацията и вероятно ще прекрати разговорите. Интересен факт е, че Westinghouse участваше в изготвянето на оценката дали АЕЦ "Козлодуй" има нужда от нов блок мощности. Компанията беше привлечена за каузата след посещение на Драгомир Стойнев в САЩ, като беше изтъкнато, че не е проведен конкурс и обществена поръчка за евентуалното изграждане на седми блок.

През декември миналата година Министерският съвет упълномощи министърa на икономиката и енергетиката да разреши на „Български енергиен холдинг” ЕАД да сключи споразумение за стартиране на предварителна работа по съгласуване на параметрите на потенциален проект за изграждане на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Стойнев изтъкна желанието проектът да се реализира при възможно най-добрите за България условия. Предстоят още дискусии на експертно ниво.

Родерик подчерта, че е важно да бъдат осигурени висока технология и цикълът на експлоатация, така че България да бъде модел за ядрена технология. Той отбеляза, че има над 100 български компании, които са изразили интерес към участие в проекта. По време на срещата беше акцентирано върху необходимостта да се спазва подхода на прозрачност и откритост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика