Осъдиха БНБ за забавяне на изплащането на гарантираните влогове от КТБ

5754
Осъдиха БНБ за забавяне на изплащането на гарантираните влогове от КТБ
Снимка: БГНЕС

Вложител на Корпоративна търговска банка (КТБ) е осъдил Българската народна банка (БНБ) за това, че близо 5 месеца не е имал достъп до парите си.

Съдия Камелия Стоянова задължава Централната банка да плати на военния съдия Юлиян Банков компенсация от 8 627 - законна лихва за забавено изплащане на гарантираните вземания от влога му в на 196 000 лв., съобщава БНР.

БНБ ще трябва да каже какви бонуси за взели управителите й преди фалита на КТБ

Българската народна банка трябва да обяви как членовете на Управителния ѝ съвет са разпределили бонусите си, получени преди фалита на К...

Съдът е отхвърлил възраженията на БНБ, че не може да й бъде търсена компенсация по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди с аргумента, че това е единственият орган на държавата, който регулира и осъществява надзор върху дейността на другите банки в страната с оглед поддържане стабилността на банковата система и защитата на интересите на вложителите, което е основна цел на банковия надзор.

Съдия Камелия Стоянова смята, че БНБ е била длъжна веднага, след като затвори КТБ, а това стана на 20 юни 2014 година, да започне да изплащането на гарантираните влогове, а не да го направи месеци по - късно след взимане на решението за отнемане на лиценза на банката. Тоест вложителите е трябвало да имат достъп до гарантираните им по закон суми още на 30 юни 2014 г. В това забавяне тя вижда бездействие, нарушаващо българското законодателство.

Съдията се позовава на практиката на Съда в Люсембург, както и на Конвенцията за защита на правата на човека, че "всяко физическо или юридическо лице има право мирно да се ползва от своята собственост".

Вчера от БНБ потвърдиха, че има заведени дела срещу централната банка заради забавеното отнемане на лиценза на КТБ и за забавянето на изплащането на гарантираните влогове. Оттам уточниха още, че по делата с окончателен съдебен акт исковете са отхвърлени.

Надзорник в КТБ клеветил в платено вестникарско интервю "Протестна мрежа"

Платена публикация се оказва интервю на Любомир Денев, член на Надзорния съвет на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) от март 2014 г. ...

КТБ бе поставена под специален надзор на 20 юни 2014 година, но изплащането на гарантираните суми започна на 4 декември същата година. На 22 април Софийския градски съд (СГС) обяви Корпоративна търговска банка в несъстоятелност с дата 6 ноември 2014 година. БНБ и прокуратурата обжалваха решението на съда в частта за дата на неплатежоспособността, т.е. 6 ноември 2014 г., с искане това да е датата на вземане на решение от централната банка за отнемане на лиценза на КТБ. Делото за несъстоятелността на КТБ мина в Софийския апелативен съд (САС) след протеста и жалбите по решението на СГС за датата на неплатежоспособност. Така тричленният състав на съда реши за начална дата на несъстоятелността на банката да се определи 20 юни 2014 г., когато беше отнет лиценза ѝ. Това направи по-лесно атакуването на цесии и прихващания по съдебен ред.

От началния ден на изплащането, 4 декември 2014 г., до 10 февруари 2016 г. над 110 хил. вложители в КТБ са получили от Фонда за гарантиране на влоговете в банките сумите по гарантираните си влогове в размер на близо 3,7 млрд. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com