От ДКЕВР намекват, че искат да бръкнат в сметките на ЕРП-тата

37041
От ДКЕВР намекват, че искат да бръкнат в сметките на ЕРП-тата
Снимка: БГНЕС

ДКЕВР не разглежда промяна на цената на тока за битовите потребители в контекста на спора с ЕРП-тата. Това заяви членът на енергийната комисия Еленко Божков.

В сутрешния блок на Нова телевизия Божков каза, че до 1 юли няма да се дискутира темата, а за след това към този момент няма предпоставки за поскъпване на електричеството. На въпрос дали все пак няма да има увеличение на цената на тока заради исканията на ЕРП-тата, Божков отговори, че официално заявления пред ДКЕВР няма.

До края на април лицензът на ЕРП-тата може да бъде взет

До края на април може да има решение за лицензите на ЕРП-тата, ако те не се разплатят в срок от една седмица. Това заяви Еленко Божков,...

Според Божков най-важната задача сега е да се изпълни Третия либерализационен пакет на ЕС и през 2015-та година България трябва да пусне либерализиран (свободен) пазар – т.е. да няма никакви регулирани цени. Сега в България има защитени потребители – домакинствата и малките предприятия.

Запитан колко дължи НЕК на ЕРП-тата, Божков отговори, че дружествата твърдят, че им се дължат 450 млн. лева. Към НЕК дълговете са 347 млн. лева по официални данни. Божков обаче каза, че това не е вярно и че в бъдеще тези задължения на НЕК ще бъдат възстановени на електроразпределителните дружества в бъдещ етап.

Ако лицензите на ЕРП-тата бъдат взети, дружествата ще се управляват от синдик – специален управител. Според Божков точно този управител може да намери в сметките на дружествата пари, за да се върнат 347-те млн. лева дълг. Факт е обаче, че отмането на лиценз не значи национализация, което беше изтъкнато многократно през миналите дни - национализация би имало, ако държавата изкупи активите на ЕРП-тата, най-вече електропреносната мрежа, за което ще са необходими милиарди.

На въпрос дали предвид всички проблеми в енергетиката може да има режим на тока, Еленко Божков каза, че електричеството няма да бъде спирано.

Енергийната панацея "износ на ток" - а дано, ама надали

Прословутата мярка за намаляване на таксата за пренос за износителите на ток от България, която беше сочена като панацея за оздравяване...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика