От Нова година метанът може да е твърде скъпо удоволствие

38407
От Нова година метанът може да е твърде скъпо удоволствие
Снимка: БГНЕС

Ще бъде ли направена решителна крачка по отношение на акциза върху метана – най-вероятно утре, 27 ноември, ще има отговор на този въпрос. Отговорът обаче може да се окаже крайно неприятен.

Съгласно изискване на Европейския съюз от следващата година акцизът върху метана в България трябва да се увеличи с 500%. Това означава, че от 85 стотинки той ще стане 5,10 лева. Което от своя страна означава, че килограм метан ще поскъпне с 20-30 стотинки – от 1,80 лева на килограм до 2,10 лева на килограм, показват изчисления на Нова телевизия.

Людмила Петкова: Чакаме разрешение от Брюксел да не вдигаме акциза на метана

В началото на декември се очаква страната ни да получи разрешението от Брюксел, така че да не вдигаме с 500% акциза на метана от догоди...

От българска страна вече е изпратено искане до Брюксел за България да бъде направена отстъпка и да се отложи поскъпването на акциза. Европейската комисия обаче още не е върнала отговор, който да позволи такова действие.

При това положение единственият изход е България да задържи акциза против европейските правила. Това обаче ще означава санкция от Европейския съюз – а тя е парична глоба, която се определя от Европейския съд.

Според Любо Ганев, който има верига от газстанции, ако акцизът върху метана скочи, ще има масови фалити. Много шофьори пък със сигурност ще размислят и няма да използват метан, след като той няма да е по-евтин.

Както стана ясно преди няколко дни, всяка газова уредба в автомобилите, която не е фабрично поставена, ще трябва да бъде регистрирана. За автомобили, които имат монтирани стари газови уредби, не е необходимо да се сменят талоните до 2 март 2014 г. - те ще бъдат сменяни периодично. За всеки, монтирал газова уредба преди тази дата, не е необходимо да продменя свидетелството си за регистрация на МПС.

ЕК съди България за газовите връзки

Европейският съд в Люксембург започна изслушванията по делото на Европейската комисия срещу България заради липса на двупосочни газов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика