Пак хаос - не е ясно от каква позиция сме искали от ЕС помощ за наводненията

16739
Пак хаос - не е ясно от каква позиция сме искали от ЕС помощ за наводненията
Снимка: БГНЕС

България е първата държава, която кандидатства по новите критерии за отпускане на европейска помощ в случай на бедствия. Имаме право на достъп до 1,3 млн. евро помощ от ЕС, уточни евродепутатът от квотата на БСП Момчил Неков.

Правото на достъп обаче не означава осигурени пари и точно тук е уловката – как точно сме кандидатствали. Оказва се, че има значение дали искаме помощ като държава или в качеството на засегнати региони т.е. на регионален принцип. Пред Нова телевизия Момчил Неков заяви, че прагът за получаване на помощ от регионална гледна точка е 1% доказани щети от БВП на регионална база. За Североизточния регион т.е. Варненска и Добричка област, това е в размер на 61 млн. лева и като регион Североизточна България може да получи 2,5% помощ от обема на БВП-то си. Над този праг вече, като държава, България може да получи помощ от 6% на всеки 100 млн. лева щета, ако има доказани 1,5% от БВП щети т.е. 232,5 млн. евро.

Преля язовир над Берковица, евакуираха петима

Заради обилните валежи микроязовир Мишковец над Берковица е прелял късно снощи. Залят е черен път към хижа в близост до микроязовира. 4...

Неков посочи, че вече е изпратил две преписки до МОСВ, за да е ясно какво е подадено и досега отговор няма. Кои региони ще получат пари, колко, за кои обекти – това е много важно да се знае, заяви той. Пример в това отношение са земеделските земи – обезщетението за земеделската земя е много важно и е по-високо, а предвид и руското ембарго също е изключително важно да успеем да го вземем, добави Неков.

Стана ясно и че чак в края на тази година Европейският парламент и Европейският съвет ще гледат и одобряват заявленията за помощи. Затова успехът е не само да получим средства от Фонд „Солидарност”, но и да ги разпределим правилно, смята Неков.

Не изключвам, че може да е имало объркване между номер 15 – бюлетината на БСП и номер 15 – моето място в евролистата, каза известният като „Любимец 15” евродепутат.

На въпрос дали Сергей Станишев е искал от него да се откаже от мястото си в Европейския парламент, Неков отговори, че бившият лидер на БСП не е говорил с него за отказ. Той няма с какво да не принуди да се откажа, добави младият евродепутат. И уточни, че не се счита за грешка в ЕП. Имам две книги зад гърба си, в листата на БСП съм влязъл със знания и опит, каза Неков.

Чака ни засилване на дъждовете, МОСВ предупреждава за реките

Още от днес (14 септември) може да се очаква увеличение на речните нива в страната. Причината - очаквани нови интензивни валежи в стран...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика