Парламентът не се съгласи с ветото на президента върху Закона за защита на конкуренцията

22878
Парламентът не се съгласи с ветото на президента върху Закона за защита на конкуренцията
Снимка: Getty Images / Guliver

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху промените в Закона за защита на конкуренцията с 98 гласа "за", 36- "против" и 1 - "въздържал се" на днешното си заседание, предаде БГНЕС.

Това означава, че законът отново се връща за обсъждане в НС- ще се разглежда член по член, текст по текст.

Депутатът от ДПС Алиосман Имамов, председател на икономическата комисия, предложи за по-бързо приемане на законопроекта срокът между първото и второто четене да бъде съкратен на 3 дни, с което народните представители се съгласиха.

Промените в закона касаят взаимоотношенията между българските производители и търговските вериги. Законът въвежда "забрана за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне", но не дава ясна дефиниция за неговата същност. Кое предприятие е с по-силна позиция при договаряне се определя на база на методика, приета от КЗК. Президентът счита, че правната уредба по този въпрос трябва да се съдържа в закона и не може да бъде замествана от акт на КЗК.

Производители: Два са начините храните да поевтинеят

Има 2 начина цените на храните да бъдат по-ниски. Единият- диференцирана ДДС-ставка за хранителните продуки и другият – свободн...

Според президента таксите на търговските вериги трябва да се определят от пазара. Е, има закон за държавните субекти, който касае необходимостта от административно-технически разходи. По Конституция държавните и частните субекти са равни – не мога да се съглася, че е необходимо например в търговска верига във Варна да има такса „рожден ден” и да я плаща производител в Стара Загора, посочи червеният депутат Корнелия Нинова преди време. Според Йордан Матеев от Сдружението на модерна търговия не във всяка верига има такси.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика