Парламентът реши спора за дерогацията - няма да се прекратява веднага

7480
Парламентът реши спора за дерогацията - няма да се прекратява веднага
Снимка: БГНЕС

Народното събрание реши засега въпроса с отпадането на дерогацията за внос на руски петрол от "Нефтохим Лукойл Бургас". На днешното си заседание депутатите отхвърлиха предложението на Делян Добрев от ГЕРБ дерогацията да бъде отменена веднага. Така тя трябва да се запази до 1 октомври 2024 г.

За отпадането гласуваха 94 депутати от ГЕРБ и ДПС. 61 депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България" се въздържаха, а БСП и "Възраждане" гласуваха "против".

По-рано днес в Министерски съвет по тази тема се проведе Съвет по сигурността. След него премиерът Николай Денков обяви, че ако дерогацията за руския петрол отпадне преди 1 март 2024 г., това ще донесе огромен риск за липса на горива и високи цени по бензиностанциите. Той се позова на доклади на службите, Министерство на икономиката и представителя на държавата в "Лукойл Нефтохим".

На противното мнение са ДПС и ГЕРБ, чиито представители напуснаха заседанието предсрочно. Те настояват за незабавно прекратяване на дерогацията на вноса на руски петрол, за да не се захранва "престъпният руски режим" с по 200 милиона долара всеки месец. Още: ПП-ДБ предлага дерогацията на "Лукойл" да отпадне на 15 март (ВИДЕО)

Дебатът

В рамките на дебата Тошко Йорданов каза, че на "Има такъв народ" им е омръзнало да наблюдават борбата кой да вземе излишните пари през горивата между две корпоративни групировки. "В цялата тази игричка българите са най-прецакани", коментира Йорданов.

Министърът на икономиката Богдан Богданов коментира, че рафинерията трябва да работи изцяло с неруски петрол. Той уточни, че тя може да мине на изцяло неруски петрол, намали производствения капацитет.

Минимумът, който може да функционира е 40% капацитет, който би могъл да осигури количествата на газ през зимата, а през лятото бихме могли да имаме проблеми и нужда от внос основно на дизел. Още: Комисията по енергетика реши: Отпада ли незабавно дерогацията на "Лукойл" за руски петрол?

"Чухме различни мнения, но най-ниското ниво на руски петрол уралс е 50%, тъй като това е основната петролна база. Самата рафинерия е проектирана да използва такъв сорт", обясни министърът. Той допълни, че най-близки качества и химически показатели има казахстанския нефт.

Според него е важно кой отговаря за тези количества, как сме сигурни, че имаме оперативния капацитет да работим в рафинерията. "Трябва да сме сигурни, че имаме оперативен капацитет. Ако държавата се наложи да поеме оперативния контрол, как ще обезпечим оперативния процес", обясни Богданов.

Той поясни, че от момента на доклада, е било възложено от Съвета по сигурност да се изпълнят десет точки, с които да се гарантира абсолютната подготовка на държавата във всяка една от възможните ситуации.

"Ситуация, при която "Лукойл" си изпълнява ангажиментите, или такава, в която ние трябва да поемем оперативният контрол над рафинерията. Голяма част от възложените към нас са в срок и са изпълнени. Имаме три ангажимента, които остават да бъдат изпълнени. Техният срок е шест месеца от приемането на доклада, защото се изискват определени дейности, които са насочени не просто към комуникация или ангажиране на експерти, а към осигуряване на бюджет, за да може държавата да реагира с доставки", добави Богданов. Той отбеляза, че е важно данъци да се плащат в България. Още: Борисов каза ще се счупи ли сглобката, ако падне дерогацията (ВИДЕО)

От своя страна Хамид Хамид от ДПС посочи, че са чули хубава лекция и призиви, но всичко се оказва "ала-бала". "За толкова време никой нищо не е свършил. Чуваме едни призиви, едни пожелания, а зад всичко това прозира и и ни сочат с пръст – ето ги адвокатите на "Лукойл". От всичките им действия прозира лобизма в полза на "Лукойл", в полза на кремълския режим", смята Хамид.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков попита защо, когато експертите на държвата ни казват, че по-рано от 1 март има реален технологичен риск, депутатите тряба да го поемат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Енергийната система на България е на кръстопът: Говори министърът на енергетиката Владимир Малинов

Поскъпването на любим продукт в ЕС се забави, в България обаче цената му расте

Домашните любимци в България вече имат специален магазин в eMAG с над 50 000 продукта

Вносител №1 на захар в света, принуден да внася заради най-лошата реколта от 1900 г.

Заработи първата в България и региона водородна зарядна станция

Строителството в София - по-скъпо от това в Барселона и Мадрид

NEXT BASKET - едно SaaS решение с допълнителни услуги и по-ефективно управление на онлайн бизнеса

„ЕСКО България“ започва изграждането на трета ВЕИ централа за „Аурубис България“

НАП, Митниците и полиция влязоха в "Лукойл"

България и Южна Корея обсъждат съвместни покупки на природен газ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика