Пеканов: Договорените средства от ЕС са 18.8 млрд. лв.

1289
Пеканов: Договорените средства от ЕС са 18.8 млрд. лв.
Снимка: БГНЕС

Договорените средства в рамките на кохезионната политика възлизат на 18,8 млрд.лв., което е 104 % от бюджета на програмите, като ресурсът по отделните програми е договорен в рамките на 98 до 113 %. Това съобщи служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на парламентарния блиц контрол.

По думите на Пеканов извършените плащания към бенефициентите са в размер на 13,98 млрд.лв. или 77, 3 % от бюджета на програмите. В момента текат сериозни усилия да се ускори изпълнението на проектите и успешно приключване на програмите, без да се допуска никаква загуба на средства, съобщи вицепремиерът.

Съветът на ЕС прие 330 млрд. евро пакет за кохезията за 2021-2027 г.

Съветът на ЕС окончателно прие пакета за кохезията за периода 2021-2027 година, предаде БНР. Той възлиза на над 330 млрд. евро и предст...

Пеканов обясни кога и дали ще вземем следващите милиарди от Брюксел, критикува Костадинов

Той каза, че институциите са максимално фокусирани да се намали рискът от загуби по стария програмен период и да започне изпълнение на всички програми по новия програмен период. В рамките на служения кабинет през миналата година бяха одобрени 10 от 10 оперативни програми, по почти всички са започнали процедури по новия програмен период. Цел до края на този служебен кабинет е всички програми да са стартирали, заяви Пеканов.

Той съобщи, че по предишния програмен период е налице голям напредък по изпълнението на програмите. Следи се напредъкът по изпълнението на ниво програми, а и на отделните проекти, там където има забавяния. По инфраструктурните проекти тече доста интензивен процес по индексация на договорите за строителство и строителните дейности, извършени в периода на инфлация. За целта в края на септември 2022 г. Министерският съвет прие методиката за изменение на цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлацията, припомни Пеканов. Той каза, че по отношение на големите проекти над 50 млн.евро се извършва внимателен анализ на напредъка, като се предприемат необходимите действия за фазиране на проектите, които няма да приключат до края на тази година, за да се позволи финансирането им да продължи в новия програмен период, посочи вицепремиерът.

С оглед на максималното инвестиране на неусвоения финансов ресурс, включително на освободения от фазираните проекти, се идентифицират резервни проекти по различните програми, обясни той. По думите му всички програми са направили това успешно и тече процес на изпълнение на резервните проекти, за да може разходите да се възстановят в максимално кратък срок.

Пеканов каза още, че се прави внимателен анализ по отношение на възможностите за използване на новия инструмент на ЕК "Save" за подкрепа за достъпна енергия, чрез който на държавите-членки е предоставена възможността да насочат неусвоения до момента ресурс в рамките на фондовете на кохезионната политика към подкрепа за малки и средни предприятия, уязвими домакинства по линия на цените на ел.енергия и компенсациите, които са правени до момента. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика