"Подкрепа" алармира за натиск върху миньорите

4644
"Подкрепа" алармира за натиск върху миньорите
Двете страни сядат на масата за преговорите отново днес

В отговерно писмо от КТ "Подкрепа" настояват да се прекрати натиска върху стачкуващите миньори от "Мини Марица-изток".

Писмото е адресирано до социалния министър Тотю Младенов. Според синдиката неглижирането на социалния диалог от държавата е съпътстван с повсеместно нарушаване на трудовото законодателство.

"Марица-изток" изплаща допълнителни компенсации

Ръководството на „Мини Марица-изток” ЕАД ще изплати предвидените в Колективния трудов договор (КТД) допълнителни компенсаци...

От КТ "Подкрепа" посочват, че ръководството на Мини "Марица-изток" е разпратило писма до стачните комитети на синдикатите с искане за изготвяне на списъци с имената, работните номера и длъжности в синдикалните структури на всички участници в протеста. Тези действия синдикатът определя като грубо погазване на Кодекса на труда. От "Подкрепа" смятат, че това на практика издава намерението на ръководството на мините за масови уволнения за непокорните синдикални членове, и то по време на стачка.

Синдикалистите настояват социалният министър да вземе спешни мерки чрез Инспекцията по труда за проверка по случая и налагане на строги санкции на виновните длъжностни лица.

Припомняме, че синдикатите на миньорите в "Мини Марица-изток" и ръководството на дружеството вчера в 18.30 ч. прекъснаха преговорите за почивка. Преговорите ще бъдат подновени днес в 10 ч. в сградата на управлението на "Мини Марица-изток" ЕАД в Раднево.

Нито от ръководството, нито от синдикатите коментираха докъде са стигнали преговорите. Споменаха само, че са разглеждали дневния ред. Преговорите започнаха след пет дена ефективни стачни действия от страна на миньорите в "Мини Марица-изток". Пет дни ръководство и синдикати не сядаха на масата за преговори, а само си прехвърляха топката. През това време от "ТЕЦ Марица изток 2" съобщиха, че е проведено успешно експериментално изгаряне на кафяви въглища, добивани в Пернишкия регион, за да се осигури допълнителна суровина за производство на електроенергия, след преустановяване на доставките от "Мини Марица-изток". ТЕЦ "Варна" пък активира три блока за студен резерв във връзка с кризата в "Мини Марица-изток".

Трайков разпореди: Без съдебен иск за стачката на миньорите

Съдебният иск за законността на стачката в "Мини Марица-изток" ще бъде оттеглен. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика