Подкрепят ни за чакалнята на Еврозоната, но има още да чакаме

2989
Подкрепят ни за чакалнята на Еврозоната, но има още да чакаме
Снимка: iStock

Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) подкрепя България за влизане в Банковия съюз и присъединяване на лева във Валутно-курсовия механизъм II (ERMII), известен като чакалнята за еврото.

Това става ясно от писмо на EIOPA до Европейската комисия, цитирано от в. "Капитал", предава Mediapool.

Кристин Лагард официално оглави Европейската централна банка

Европейският съвет утвърди Кристин Лагард за председател на Европейската централна банка с осемгодишен мандат. От 1 ноември тя заменя ...

 EIOPA дава положителна оценка за изпълнението на ангажиментите на България по отношение на небанковия финансов сектор, като все пак се изтъква, че остават "притеснения за степента на устойчивост на българския застрахователен сектор".

Устойчивостта на небанковия сектор е едно от шестте условия, които България през юли 2018 г. се съгласи да изпълни, за да бъде допусната в чакалнята за еврото и Банковия съюз. Въпреки това в последните две години страната има сериозни проблеми в сектор "Застраховане" като например недостиг на премийния приход по "Гражданска отговорност" и международен мониторинг в системата "Зелена карта" заради неизплащане на щети.

Въпреки положителното си становище, EIOPA препоръчва Комисията за финансов надзор да поеме допълнителни ангажименти, за да бъде подкрепено влизането в ERM II. "КФН и EIOPA се споразумяха през август 2019 г. за план за надзорни действия с детайлни мерки по отношение на индивидуални застрахователи", се казва в писмото.

Mediapool припомня, че правителството планираше страната да влезе в ERMII и в Банковия съюз до юли 2019 година. Темата обаче бе отложена за есента, но изобщо не бе повдигната повече.

ЕЦБ свали лихвите, пуска още евтини пари

Европейската централна банка намали лихвите по депозитите с 0.1 процентни пункта и реши да започне да вкарва по 20 млрд. евро месечно в...

В края на юли Европейската централна банка (ЕЦБ), която трябва да вземе решението за присъединяването към Банковия съюз, обяви резултатите от извършените от нея стрес тестове и проверка на активите на шест банки. От тях излезе, че само ПИБ и Инвестбанк имат капиталов недостиг. На базата на тестовете Франкфурт трябваше да се произнесе дали е готов да влезе в т. нар. "тясно сътрудничество" със София.

Новият председател на банката Кристин Лагард трябва да встъпи в длъжност на 1 ноември. Освен това, напрежението в еврозоната се засилва заради разнобоя в ЕЦБ относно новите мерки за подкрепа на икономиката чрез изкупуване на дълг и допълнително сваляне на отрицателните лихви.

Решението по отношение на ERMII също е в задънена улица, тъй като новата Европейска комисия още не може да се сформира заради отхвърлените комисари от европарламента. От друга страна, влизането в ERMII трябва да се подкрепи политически от всички държави в еврозоната плюс Дания, за което също няма гаранции.

Очаквайте коментар на експерти специално за Actualno.com.

Свежата инфлация в еврозоната е известна утеха за ЕЦБ

Основната инфлация в еврозоната се възстанови през юни, предлагайки комфорт на Европейската централна банка, но все още не успява да по...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика